Dodatki zanętowe
Arachid – jest to dodatek poprawiający walory smakowe zanęt. Przyspiesza trawienie u ryb do 10% objętości zanęty
Biszkopt czerwony– dodatek smakowy oraz barwiący do zanęt na ryby karpiowate. Stosować do 10% objętości zanęty.
Biszkopt prażony miodowy– doskonały dodatek do zanęt . Stosować do 15% objętości zanęty. (płoć leszcz)
Biszkopt – dodatek(może być stosowany spożywczy) do 30% objętości zanęty na karpie i leszcze.
Biszkopt żółty– stosować do 30 % objętości zanęty w zanętach leszczowych i karpiowych.
Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków
Bułka czerwona – atrakcyjny dodatek do zanęt pobudzających ryby do żerowania – do 30 % objętości zanęty
Bułka żółta– atrakcyjny dodatek do zanęt, pobudzający ryby do żerowania. stosować do 30% objętości zanęty.
Bułka prażona – bazowy dodatek do zanęt na ryby karpiowate. Stosować do 30% objętości zanęty.
Coco Belge– mączka z orzecha belgijskiego. Posiada silne właściwości przeczyszczające do 10% objętości zanęty.
Copra-melasse – składniki o bardzo wysokich wartościach odżywczych. Stosowany przy połowach dużych leszczy. Stosować do 10% objętości zanęty
Dynia prażona – wyśmienity smakowy dodatek do zanęt leszczowych – do 15 %. objętości zanęty
Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków
Grys kukurydziany – po namoczeniu i ugotowaniu niezbędny dodatek na duże ryby karpiowate – do 10% objętości zanęty.
Konopie prażone – niezbędny dodatek przy połowie płoci do 20% objętości zanęty.
Konopie ziarno – po ugotowaniu idealny dodatek do zanęt płociowych oraz karpiowych do 10% objętości zanęty.
Kolendra – W postaci mielonych ziaren nadaje zanęcie charakterystycznego zapachu. Najskuteczniejsza jest w nęceniu dużych ryb. Posiada silne właściwości przeczyszczające. Stosowana w proporcjach 5 do 10 proc. Czym woda zimniejsza, tym kolendry używa się mniej. (płoć leszcz)
Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków
Kasza kukurydziana – po zaparzeniu klejący dodatek do znęt nie gotować dobrze układa się na dnie dodatkowo dociąża zanęte do 20% objętości zanęty.(ryby karpiowate-stosować do zanęt dennych)
Krew suszona. To silny składnik smakowo-pobudzający, lubiany szczególnie przez duże egzemplarze karpiowatych. Na wodach stojących i czystych nie należy przesadzać z ilością (do 5 proc. objętości zanęty).
Mąka kukurydziana – składnik do zanęt uklejowych i powierzchniowych, a także do produkcji kulek proteinowych stosowana również jako dodatek rozpraszający – 20 %. objętości zanęty
Mąka piernikowa– idealny dodatek do zanęt leszczowych karpiowych i karasiowych do 20% objętości zanęty.
Mąka orzechowa – dodatek smakowo- zapachowy do zanęt leszczowo – karpiowych do 20% objętości zanęty.
Mączka sojowa -wysokobiałkowy składnik zanęt karpiowych. Niezbędny składnik kulek proteinowych do 20% objętości zanęty.
Odchody gołębie – po namoczeniu idealny dodatek na duże płocie do 10%. objętości zanęty
Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków
PV-1 – silny dodatek wiążący o dużej zawartości cukru do zanęt rzecznych do 15% objętości zanęty
Słonecznik prażony– niezbędny składnik poprawiający pracę zanęty pracuje nad dnem tworząc obłok zanętowy do 10%.
Siemie prażone – składnik smakowo-zapachowy do zanęt (płoć leszcz) poprawiający pracę zanęty do 10% objętości zanęty
Suchar słodki – idealny dodatek do zanęt płociowo – leszczowych oraz karasi. do 30% objętości zanęty
Czytaj więcej w dziale: Zanęty – Przynęty – Atraktory – Wędkarskie