Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Lin z kapustą

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 łyżki gęstego majonezu 2-3 żółtka ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżka bułki tartej mały listek laurowy po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, goździk łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta cukru, sól, pieprz Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę Leszcze sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, korzeni, skórek oraz soku z cytryny a następnie przecedzić.Po wykonaniu tej czynności ryby ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu około 20 minut – wyjąć i starannie obrać z ości. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać oddzielone od ości […]

» Zobacz więcej