Metoda na leszcze

WW

Wydawać by się mogło, że o rybach, w tym o leszczach, napisano przez 400 lat (!) już prawie wszystko. Więc dlaczego okazowe ryby łowi się tak rzadko? Gdyż one nigdy do końca nie zdradzą wędkarzom swoich tajemnic. I właśnie to ciągnie nowe rzesze ludzi do naszego hobby. Nic nie jest w nim przewidywalne i oczywiste. Niejednokrotnie zastanawiałem się nad tym, gdzie najłatwiej złowić rekordową sztukę. Do niedawna sądziłem, że są […]

» Zobacz więcej

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Lin z kapustą

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza. Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę   Składniki; 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe) Włoszczyzna(bez kapusty) 2 cebule Bułka namoczona w mleku 3 jaja ugotowane na twardo 50 dag pieczarek 2 łyżki masła 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki 3-4 […]

» Zobacz więcej

Leszcz (Abramis brama) – Bream

Pasztet z leszcza

Leszcz (Abramis brama) Osobnik o bardzo nietypowej budowie ciała jak dla ryby: wysoki i szczupły {niejeden z nas pragnąłby posiadać taką sylwetkę.} Linia boczna jest lekko wygięta ku brzusznej stronie ciała. Płetwa ogonowa głęboko wycięta w kształcie chorągiewki, przy czym część dolna jest nieco dłuższa od górnej. Leszcz posiada małą głowę wyglądem zbliżoną do trójkąta. Jest w pełni pokryty łuskami, oczywiście oprócz głowy. Otwór gębowy leszcza podobny jest do wielkiej […]

» Zobacz więcej