Karp pieczony nadziewany farszem

Kulinaria Wędkarskie

Karp Pieczony Nadziewany Farszem – Tradycyjna Potrawa Świąteczna Już niedługo nadejdzie czas Wigilii, kiedy to na polskich stołach zagości karp, symbolizujący tradycję i wspólne rodzinne spotkania. Pomimo kontrowersji związanych z pochodzeniem karpia, pamiętajmy, że większość ryb wigilijnych pochodzi z hodowli sztucznych. Dlatego też, przygotowując to wyjątkowe danie, pozwólmy mu zabłysnąć w pełnej krasie, jaką zapewnia mu nadzienie i pieczenie w piekarniku. Składniki: Karp – około 1-1,5 kg, najlepiej o tej wadze, aby zachować idealną proporcję mięsa do nadzienia. 10-15 dag prawdziwków (ewentualnie pieczarek), dodających głębi smaku farszowi. 2 jajka, oddzielone na białka i żółtka. Około pół szklanki śmietany. 4-5 dag tartej bułki. 3 dag margaryny. Oliwa. Około pół szklanki białego wina. Pieprz, sól oraz inne ulubione przyprawy do smaku. Świeża mięta i tymianek do dekoracji. Naczynie żaroodporne. Igła i dratwa do zaszycia karpia. Przygotowanie: Początek przygotowań to skrojenie i oczyszczenie karpia, bez usuwania głowy, ale z wycięciem oczu i skrzeli, które mogą wprowadzić gorycz do potrawy. Następnie umyj rybę i natrzyj ją solą. Teraz czas na przygotowanie farszu. Prawdziwki (lub pieczarki) pokrój w drobną kostkę i podsmaż […]

» Zobacz więcej