Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna
Jak wybrać wigilijnego karpia – Wędkarska porada przedświąteczna – Dobra ryba to świeża ryba! Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy jego zakupie, aby wybrać karpia świeżego i smacznego. Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży i zdrowy – spożywamy go przecież często tylko ten jeden raz w roku. Należy przygotować go tak, aby ta tradycyjna, świąteczna ryba smakiem i apetycznym wyglądem zadowoliła nawet jej największych sceptyków. Zanim jednak przejdziemy do jej przyrządzania, należy wcześniej prawidłowo ją wybrać. Jak to zrobić radzi duet ekspertów – Remigiusz Kopiej i Robert Muzyczka, czyli wędkarz i kucharz. Świeżemu karpiowi musi dobrze patrzeć z oczu Remigiusz Kopiej, wędkarz i właściciel sklepu internetowego Corona-Fishing.pl z ręcznie produkowanymi przynętami dla spinningistów, radzi: Świeżo złowionego karpia poznamy po oględzinach, na które zwykle w sklepie nie ma czasu. Taka ryba powinna mieć krągły brzuch i naturalny kolor. W szczególności warto jednak zwrócić uwagę […]
» Zobacz więcej