Skuteczne Zanęty Wędkarskie: Jak Stworzyć Własne Mieszanki
Czasami własnoręcznie zrobiona zanęta staje się nieoceniona dla wędkarzy. Na łowisku, gdzie inne metody zawodzą, dobrze skomponowana mieszanka może być kluczem do sukcesu. Odpowiednie proporcje i składniki dostosowane do konkretnego łowiska i gatunku ryb, w połączeniu z właściwym dociążeniem i ilością robactwa, mogą zapewnić murowany sukces. Spójrz na poniższe propozycje zanęt, które stworzyli inni wędkarze, i na ich podstawie skomponuj swoją mistrzowską mieszankę.
Zanęta na wody stojące z dnem porośniętym
Wracając do tematu zanęt, warto wspomnieć zanętę Karola Nowaczyka na wody stojące z dnem porośniętym roślinnością (WP 6/1993). Sam stosowałem ją z powodzeniem na płotki, głównie dzięki jej szybkiemu rozpadowi i dobrej smudze w dolnych partiach wody. Pozdrawiam Emil Chołubowski.
Składniki (1 cz jest równa 1 litr):
2 cz bułki tartej
0,5 cz gotowanych konopi, rozbitych w mikserze
1 cz mąki kukurydzianej
0,5 cz przesianych otrąb pszennych
1 cz biszkoptu
0,5 cz pinki
1 opakowanie wanilii Kremkus
Zanęty powierzchniowe lekkie utrzymujące ukleje w łowisku
Zanęta na ukleję
Składniki:
1 kg mąki kukurydzianej
1 kg bułki tartej
0,5 kg otrąb pszennych
Zapach anyżowy
Zanęta Uklejowa (wersja 1)
Składniki:
1 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg bułki tartej
0,25 kg mieszanki orzechowej
1 paczka lodów waniliowych w proszku
3 łyżeczki mleka w proszku
Zapach waniliowy
Zanęta Uklejowa (wersja 2)
Składniki:
0,5 kg mączki bananowej
0,7 kg mąki kukurydzianej
0,5 kg bułki tartej
0,25 kg coco belgijskie
0,25 kg mączki sojowej
Zapach bananowy
Zanęta powierzchniowa – ukleja
Składniki:
50% bułka tarta – bardzo drobna
50% mąka kukurydziana
Dodatki smakowo-zapachowe: Olejek arakowy lub migdałowy
Zanęta powierzchniowa – ukleja
Składniki:
30% biszkopt – dobrze wyprażony i zmielony
30% mąka kukurydziana
25% bułka tarta – dobrze wyprażona i zmielona
10% siemię lniane – wyprażone i dobrze zmielone
5% kakao
Zanęta uklejowa zawodnicza
Składniki:
1 część bułki tartej
1 część mąki kukurydzianej
5 łyżek stołowych mleka w proszku
1 część pylistych otrąb
0,4 części cukru, w tym waniliowego
Drobny piasek
Zanęta płociowa – wiosna
Składniki:
500 g drobno zmielonego ciemnego pieczywa
500 g bułki tartej
250 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
100 g Coco-Belge
250 g mączki z orzechów arachidowych
100 g konopi
Zapach – koper włoski
Zanęta płociowa (wersja 1)
Składniki:
1 część mąki kukurydzianej
1 część bułki tartej
0,5 części kaszy kukurydzianej
0,5 części pokruszonych płatków owsianych
Zapach – nostrzyk
Zanęta leszczowa
Składniki:
1 część kaszy kukurydzianej
1 część zmielonego suchego chleba
1 część bułki tartej
0,5 części mąki kukurydzianej
0,4 części pokruszonych płatków owsianych
Zapach – wedle uznania (wanilia, kolendra, kokos, cynamon, kminek)
Zanęta płociowa (wersja 2)
Składniki:
3 części bułki tartej prażonej
1 część konopi prażonych
1 część siemienia lnianego mielonego
1 część biszkoptów mielonych
1 część mączki kukurydzianej
Zanęta na płocie z gotowych składników
Składniki:
0,5 kg Bream van den Eynde
0,5 kg makuchu kukurydzianego
1 opakowanie prażonych i mielonych konopi
0,5 kg zmielonych biszkoptów
Zanęta na płoć
Składniki:
1 kg Sensas Gardons 3000
150 g mleka w proszku
150 g zmielonych płatków owsianych
150 – 250 g ochotki zanętowej
Zanęta – Leszcz – na Marcel Van Den Eynde
Składniki:
2,5 kg Basic Mix Brasen
2 kg Record Breme
1 kg Big Fish lub Castery
0,5 kg Copra Melassa
0,5 kg prażonych konopi
0,5 kg Collant PV1
Zanęta – Karaś
Składniki:
2 części zanęty Lin-Karaś
1 część krojonych robaków kopanych lub drobnej pinki
0,2 części słodkiego sucharu
0,2 części orzecha belgijskiego
0,4 części biszkoptu (może być miodowy)
0,4 części konopi prażonych
Atraktor (wanilia, karaś)
Zanęta płociowa – jesień (Tutifruti, Truskawka)
Składniki:
0,5 kg konopi
0,25 kg prażonego siemienia lnianego
0,5 kg prażonej tartej bułki
0,25 kg biszkoptu
0,25 kg Coco-Belge
0,25 kg mąki kukurydzianej
Zapach (anyż, kozieradka, koper włoski)
Zanęta leszczowo-płociowa
Przygotowanie:
Zagotować 3 litry wody i zalać 1 kg kaszy kukurydzianej.
Odstawić na pół godziny.
Dodać 0,5 kg mąki pszennej, 2 kilogramowe opakowania gotowej zanęty, 0,5 opakowania kopra melasa, 0,5 kg konopi.
Dodać zapach wedle uznania.
Zanęta płociowa na wodę bieżącą
Składniki:
3 części bułki tartej
2 części mielonych herbatników
2 części kaszy kukurydzianej
1 część płatków owsianych mielonych
1 część mleka w proszku
0,5 części siemienia lnianego mielonego
0,5 części konopi mielonych
Olejek anyżowy
Glina stosownie do prądu
Zanęta leszczowa na wodę stojącą
Składniki:
3 części bułki tartej
2 części kaszy kukurydzianej
2 części otrębów pszennych
1 część płatków owsianych całych
1 część konopi mielonych
Olejek kminkowy
Zanęta płociowa na wodę stojącą
Składniki:
5 części bułki tartej
1,5 części mąki kukurydzianej
1 część płatków owsianych mielonych
1,5 części biszkoptów mielonych
1 część mąki kokosowej
Cukier
Zanęta na wolno płynący kanał (płoć, krąp, leszcz, jaź)
Składniki:
40% biszkoptów mielonych
40% płatków owsianych zmielonych
15% kaszy kukurydzianej suchej
15% mąki kukurydzianej
5% wytłoków arachidowych zmielonych
5% ziaren słonecznika zmielonych
Substancja zapachowa, np. kolendra z wanilią
Drobny żwir 0,1 – 0,3 kg na każdy kilogram suchej mieszanki zanętowej, zależnie od szybkości nurtu i głębokości wody
Zanęta na wodę bieżącą z wolnym uciągiem
Składniki:
20% sucharów zmielonych
20% bułki tartej
15% kaszy kukurydzianej parzonej
10% mąki kukurydzianej
10% kopra-melasy
10% płatków owsianych zmielonych
5% kleju PV-1
10% pestek dyni prażonych i zmielonych
Zapach waniliowy
Gruby żwir 0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina, której ilość może być nawet nieco większa
Zanęta na wodę bieżącą z silnym uciągiem
Składniki:
30% płatków owsianych
20% bułki tartej
10% kaszy kukurydzianej
5% mąki kukurydzianej
10% mączki kostnej
10% kleju PV-1
5% otrębów pszennych
10% ziaren słonecznika
Gruby żwir 0,1 – 0,3 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina
Zanęta na wodę bieżącą z bardzo silnym uciągiem
Składniki:
30% płatków owsianych
20% bułki tartej
15% kaszy kukurydzianej parzonej
5% mąki kukurydzianej
10% mączki piernikowej (słodkiej, klejącej)
15% kleju PV-1
5% siemienia lnianego
Gruby żwir do 0,5 kg na kilogram suchej mieszanki zanętowej lub glina
Zanęta płociowa
Składniki:
1/3 części bułki tartej prażonej
1 część herbatników lub biszkoptów mielonych
1 część orzechów kokosowych (wiórki)
1 część PV-1
1 część konopi prażonych
Zanęta płociowa (wersja 2)
Składniki:
3 części bułki tartej prażonej
1 część kaszki kukurydzianej
1 część orzechów arachidowych prażonych
0,5 części orzechów laskowych (mączka)
Zanęta na karasie
Składniki:
2 części prażonej kaszy kukurydzianej
2 części otrębów
1 część mąki kukurydzianej
1 część prażonej bułki tartej
1 część sucharu
0,5 części biszkoptu
Bazę mieszamy z ziemią z kretowiska, która rozpulchnia i dodatkowo przyciemnia zanętę. Warto wzbogacić zanętę przynętą, którą będziemy zakładali na haczyk. Karasie lubią słodycz, więc można dodać miód rozrobiony z wodą.
LIN-LATO na Stilu
Składniki:
2 części Turbo-Lock.Stil
0,5 części śruty sojowej
0,2 części kukurydzy z puszki
0,2 części mielonych skorupiaków
0,1 części mielonych płatków owsianych
0,5 części siekanych robaków
Atraktor (brasem lub wanilia)
Zanęta na karpia
Składniki:
1 część tartej bułki
0,5 części biszkoptu
1 część śruty kukurydzianej (może być mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą)
1 część mielonych płatków owsianych
10% drobnych otrębów
0,07 części cukru pudru
0,4 części grubo mielonych konopi prażonych
0,2 części mielonego słonecznika prażonego
Lin – Karp – Leszcz
Składniki:
1,5 części bułki tartej
0,5 części mąki kukurydzianej
0,5 części kaszy kukurydzianej
1 część zmielonych płatków owsianych
0,2 części cukru
0,5 części mielonego słonecznika
0,5 części zanęty kierunkowej (robaki)
Zanęta leszczowa
Składniki:
30% prażonego, zmielonego siemienia lnianego
30% prażonej, zmielonej soi
25% pieczywa cukierniczego
10% prażonego, zmielonego słonecznika
5% kaszy kukurydzianej
5% mąki kukurydzianej
Zanęta płociowa na rzeki szybko płynące
Składniki:
2 części prażonego pieczywa
2 części mąki kukurydzianej
0,5 części gotowanych i zmielonych konopi
0,25 części tłuczonych płatków owsianych
0,25 części otrębów
0,5 części kleju PV-1
2-3 łyżeczki atraktora płociowego
Zanęta na płoć (wersja 1)
Składniki:
2 części prażonej bułki tartej lub zmielonego i wyprażonego chleba
1 część prażonej kaszki kukurydzianej
1 część prażonych i zmielonych nasion słonecznika
0,5 części zmielonej suchej karmy dla psów
Garść otrębów i garść drobnych prażonych płatków
Zanęta na płoć (wersja 2)
Składniki:
1 część zmielonej, prażonej bułki tartej
1 część świeżych, zmiażdżonych konopi
1 część otrębów pszennych
0,5 części mąki
Zanęta leszczowa
Składniki:
1 kg Secret Van den Eynde
2 kg Turbo Van den Eynde
2 kg Explosiv Mosella
0,5 l Aromix Brassem
0,5 l castersów
Zanęta na karpie
Składniki:
25% tartej bułki
20% biszkoptu
10% śruty kukurydzianej (może być mąka kukurydziana z kaszą kukurydzianą)
10% mielonych płatków owsianych
10% drobnych otrębów
7% cukru pudru
5% grubo mielonych konopi prażonych
3% mielonego słonecznika prażonego
Rosyjski Patent na prostą i szybką zanętę leszczową – spławik, feeder
Składniki:
0,5 kg bułki tartej
200-300 gramów otrębów owsianych lub białej pszenicy
100 gramów prażonego słonecznika
3 duże łyżki miodu
Bułkę, słonecznik, otręby lub pszenicę mielimy. Po mieleniu namaczamy wodą z łowiska z dodatkiem miodu. Można dodać zapach waniliowy lub anyż.
Zanęta płociowa – wiosna (wersja 1)
Składniki:
0,5 części kaszy kukurydzianej (parzonej)
0,25 części otrąb pszennych
10% wiórków kokosowych
0,25 części mąki kukurydzianej
Zanęta płociowa – wiosna (wersja 2)
Składniki:
500 g drobno zmielonego ciemnego pieczywa
500 g bułki tartej
250 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
100 g Coco-Belge
250 g mączki z orzechów arachidowych
100 g konopi
Zapach – koper włoski
Podsumowanie🎣
Systematyczność w doborze składników, właściwe proporcje oraz świeżość produktów i robactwa są kluczowe do osiągnięcia sukcesów w wędkowaniu. Odpowiednio skomponowana zanęta, dostosowana do warunków łowiska oraz preferencji ryb, może znacząco zwiększyć szanse na udane połowy. Eksperymentowanie i dostosowywanie przepisów pozwala znaleźć idealną mieszankę, która okaże się niezawodna nad wodą.