Konserwa z płoci
Konserwa z płotek – Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze prosta w przygotowaniu.
Konserwa z płoci
Przygotowujemy:
- Płocie – ok. 1kg
- Mąka do panierki
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku.
- Oliwa lub olej do smażenia i opiekania
Płocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso od ości .)
Mięso umieszczamy w rondlu gdzie zostanie połączone z zalewą ketchupowo – przecierową i zalane oliwą.Rondel z mięsem wstawiamy do piekarnika ok. 200 C i opiekamy od 3 do 10 minut w zależności od chęci uzyskania konsystencji potrawy.Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w słoiczkach uzupełniając zalewą z rondla a następnie pasteryzujemy.Smakiem przypomina konserwę rybną w pomidorach na ostro czy łagodnie w zależności od użytych przypraw.Po wykonaniu opisanych czynności potrawa jest gotowa do spożycia.
Życzę smacznego.
Wanda