Pasztet z leszcza
Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet, nigdy nie domyśli się, że to z leszcza.
Składniki:
- 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe niż wymiarowe)
- Włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 cebule
- Bułka namoczona w mleku
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 50 dag pieczarek
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki gęstego majonezu
- 2-3 żółtka
- Ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Łyżka bułki tartej
- Mały listek laurowy
- Po 2-3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz goździk
- Łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
- Szczypta cukru, sól, pieprz
Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę
Leszcze sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, korzeni, skórek oraz soku z cytryny, a następnie przecedzić. Następnie ryby ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu około 20 minut. Wyjąć i starannie obrać z ości.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać mięso leszcza i chwilę smażyć. Pieczarki należy usmażyć na maśle, odparowując płyn powstały podczas smażenia.
Formowanie pasztetu: odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, mięso leszcza, jaja ugotowane na twardo oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce przez drobne sitko. Następnie dodać surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową. Ucierać masę, aż stanie się puszysta.
Foremkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć przygotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Gotowy pasztet przed podaniem wystudzić, pokroić na plastry i podać z ostrymi sosami.