Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku

Klopsiki w Sosie Pomidorowym po Trzebiatowsku

Delikatność Smaku z Tradycyjną Nutą

Składniki:

  • 1 kg ryby (np. szczupak, dorsz, ulubiony gatunek)
  • 0,5 kg boczku lub słoniny
  • 25-30 dag gotowanych ziemniaków
  • Sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 80 g przecieru pomidorowego
  • 3 średnie cebule
  • 4-5 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Przygotowanie Składników:

Delikatnie oczyść rybę, usuń skórkę i ości, a następnie zmiel ją w maszynce do mielenia mięsa. Boczek, ziemniaki, cebulę i czosnek również zmiel na jednolitą konsystencję.
W dużej misce połącz wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

Formowanie Klopsików:

Z masy formuj kulki o równomiernym rozmiarze, aby dobrze się gotowały.

Gotowanie Klopsików:

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Delikatnie wrzucaj klopsiki i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

W oddzielnym garnku podsmaż pokrojoną cebulę i czosnek na maśle lub oliwie. Dodaj przecier pomidorowy i duś przez 15-20 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Klopsiki w sosie pomidorowym

Finalizacja:

Ułóż klopsiki w naczyniu i polej gorącym sosem pomidorowym. Aby przedłużyć trwałość, pasteryzuj w słoikach na wolnym ogniu przez około 50 minut.

Podanie:

Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasza, ryż czy ziemniaki. Posyp natką pietruszki dla smaku i dekoracji.

Uwagi Końcowe:

Ta tradycyjna potrawa łączy delikatność ryby z wyrazistym smakiem sosu pomidorowego. Doskonała na specjalne okazje lub rodzinne uroczystości!


Życzę smacznego!

Włodzimierz Kozłow

 

Włodzimierz Kozłow

 

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments