Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?
Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię? Prosty sposób na samodzielne wykonanie mini – wędzarni wędkarskiej.
Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?
Wędzarnia może być wykonana z naczynia ze stali nierdzewnej z dość szczelną pokrywą. Wewnątrz naczynia jest zamontowany siatkowy ruszt na wędzone produkty oraz małe naczynie, do którego w trakcie wędzenia ocieka tłuszcz, pod którym umieszcza się drewniane trociny.
Pierwszą czynnością do wykonania przed uruchomieniem wędzarni jest wybór trocin, ponieważ są one głównym elementem uzyskania przez wędzone mięso aromatu. (np.: dąb, jałowiec, śliwa, olcha, jabłoń itp.)
Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?
Wędzarnia ryb – Zrób to sam – Jak wykonać plenerową wędzarnię?
Jak wędzić?
W wędzarni układamy trociny, wkładamy przyprawione przez nas ryby, kiełbasę, żeberka lub inne kawałki mięsa; układamy je na siatce zamontowanej wewnątrz mini – wędzarki. Następnie naczynie zamykamy i stawiamy na palniku butli gazowej, ruszcie grilla, ognisku itp. (Uwaga: naczynie nie może być bardzo szczelne ze względu na możliwość rozsadzenia.) Po ustawieniu wędzarni na małym ogniu, co pewien czas kontrolujemy wędzone mięso wewnątrz naczynia. Po uznaniu, że jest gotowe podajemy je do spożycia – oczywiście w plenerze. Jest to dość ciekawa propozycja urozmaicenia naszego plenerowego menu.