Płoć (Rutilus rutilus) – Roach

Płoć (Rutilus rutilus) - Roach

  Płoć – Ryba, którą dzisiaj się zajmiemy, należy do najbardziej popularnych okazów poławianych w naszym regionie. To wcale nie znaczy, że należy ją bagatelizować. Płotka jest bardzo znaną osobistością, która to przewija się przez usta wielu grup społecznych, jak również i wielkiej polityki, lecz tam, zapewniam was, nie jest kojarzona z wędką. Czerwonooka, bo tak ją również nazywają, dostosowuje swój wygląd do warunków występowania – częściowo również zależny jest […]

» Zobacz więcej

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Dorsz

Dorsz (Gadus morhua) – Król Bałtyku W naszym regionie, gdzie wody morskie otaczają lądy, wędkarze mają szczególną okazję korzystać z bogactw, jakie oferuje ocean, w tym wyprawy na królewskiego dorsza. W porównaniu z wędkowaniem na wodach śródlądowych, połowy morskie mają swój niepowtarzalny urok i atmosferę, którą trudno oddać innymi akwenami. Dlaczego akurat „królewski” dorsz? Historia ludzkości spleciona jest z tą piękną rybą; towarzyszyły jej wojny, traktowano ją drożej od złota, […]

» Zobacz więcej

Leszcz (Abramis brama) – Bream

Pasztet z leszcza

Leszcz (Abramis brama) Osobnik o bardzo nietypowej budowie ciała jak dla ryby: wysoki i szczupły {niejeden z nas pragnąłby posiadać taką sylwetkę.} Linia boczna jest lekko wygięta ku brzusznej stronie ciała. Płetwa ogonowa głęboko wycięta w kształcie chorągiewki, przy czym część dolna jest nieco dłuższa od górnej. Leszcz posiada małą głowę wyglądem zbliżoną do trójkąta. Jest w pełni pokryty łuskami, oczywiście oprócz głowy. Otwór gębowy leszcza podobny jest do wielkiej […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się […]

» Zobacz więcej

Miętus – Listopadowa Ryba

miętus

Jest koniec listopada i przypominam wędkarskiej braci, ze to ostatnie dni, by „zaliczyć” ciekawy gatunek ryby jakim jest miętus. Nie jest to ryba dobrze znana wędkarzom, bo i pora łowienia, jak też nieznajomość środowiska w których ta atrakcyjna kulinarnie ryba przebywa, zniechęcają do nocnych zasiadek. Rzadko słyszy się w rozmowach wędkarskich o miętusie. Jeżeli już, to są to wspomnienia z bardzo odległych lat (panie ale to były miętusy!!!) kiedy to […]

» Zobacz więcej
1 3 4 5