Jak łowca stał się ofiarą: Najgroźniejsze ryby na świecie

Jak łowca stał się ofiarą: Najgroźniejsze ryby na świecie

W tym artykule przedstawimy kilka najniebezpieczniejszych gatunków ryb, które niekiedy wygrywają pojedynek z człowiekiem, zmieniając role łowcy i ofiary. W ich obecności należy zachować szczególną ostrożność! Na początek przypomnijmy sobie artykuł z czasów PRL-u z „Wiadomości Wędkarskich” o tym, jak sum złowił człowieka. Opisywano w nim kłusownika narodowości romskiej, który wybrał się na ryby z linką do prania zakończoną wielkim hakiem, na którym była zaczepiona sporej wielkości żywa ryba jako […]

» Zobacz więcej

Z których łowisk warto jeść ryby?

Czy warto jeść ryby z zanieczyszczonych wód

Skażone Ryby: Ukryte Zagrożenie dla Zdrowia Publicznego W obliczu globalnego problemu skażenia ryb, niezbędne jest podjęcie działań na wielu poziomach, aby chronić zdrowie publiczne i zapewnić zrównoważony rozwój ekosystemów wodnych. Skażenie mięsa ryb w naszych wodach może nie być widoczne bezpośrednio, ale częste spożywanie ryb z takich źródeł może z czasem prowadzić do wielu chorób, w tym raka. Ryzyko dla Wędkarzy Każdy wędkarz, który łowi ryby w wodach o wysokim […]

» Zobacz więcej

Do jakich ryb porównuje się ludzi lub ich zachowanie

Ryby i Ludzie

Do jakich ryb porównuje się ludzi lub ich zachowanie? Często zastanawiało mnie, dlaczego niektórych ludzi porównuje się do ryb lub łączy z rybą ich wygląd lub zachowanie. W tym artykule wspólnie postaramy się przeanalizować kilka połączeń ludzkiego i rybiego świata. Człowiek z ikrą lub brak ikry Brak ikry oznacza kogoś nie skorego do działania. Natomiast ktoś z ikrą to człowiek ambitny, dążący do celu, brylujący w towarzystwie czy firmie. Zimna […]

» Zobacz więcej

Wędkowanie w Holandii – Jak można legalnie wędkować?

Wędkowanie Holandia

Wędkowanie w Holandii – Na wstępie chciałem podziękować Jarkowi za dodanie tego artykułu na naszej stronie, jest to temat wart zwrócenia szczególnej uwagi na to jak to wygląda od strony naszych dalszych sąsiadów w sprawie „Okresu Ochrony Połowu Ryb”. Okres ochrony przed używaniem niektórych rodzajów Przynęt: Od 1 kwietnia do ostatniej soboty maja obowiązuje zakaz używania niektórych przynęt. W tym okresie nie można łowić ryb przy użyciu: robaka (lub ich […]

» Zobacz więcej

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad

Kuchnia wędkarska

Kuchnia Wędkarska – Kilka praktycznych porad – Od dawna wiadomo, że ryby są bardzo ważnym elementem diety. Ryby w zależności od zawartości tłuszczu dzielimy na: – chude – do 1% – sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz – średnio tłuste – od 1% do 5% – karp, karaś, leszcz, lin, sielawa, pstrąg, sieja, karmazyn, dorada – tłuste – powyżej 5% – są to poszukiwane gatunki, doceniane przez konsumentów, tak zwane tłustopłewy takie […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Aksamitnym Śmietanowym Sosie W oczekiwaniu na magiczny czas Wigilii, zapraszam do odkrycia nowej odsłony tradycyjnej potrawy świątecznej.      Oto przepis na karpia w śmietanie, który rozpieszcza podniebienia subtelnym połączeniem smaków i aromatów. Składniki: Karp (1,20 kg), świeży i gotowy do przemiany w świąteczny przysmak Cebula (1 sztuka), sekret aromatu Masło, esencja smaku do smażenia Śmietana kremówka (30%), tajemny sekret pysznego sosu Jajko (1 sztuka), wiążący element sosu […]

» Zobacz więcej

Zbigniew Milewski – Szczeciński Pokaz Zbyszka Milewskiego

Zbigniew Milewski

Zbigniew Milewski – Pokaz łowienia (bat, bolonka) – Zbyszek Milewski kanał Odyńca w Szczecinie. Na rynku wędkarstwa wyczynowego w Polsce, wciąż jest jeszcze miejsce dla kolejnych producentów pożądanego sprzętu. W jednym szeregu obok: Mavera, Sensasa, Colmica czy Turbertini ustawia się kolejna, tym razem czeska firma MIVARDI, której towar importuje na teren Polski firma NIVA założona przez Zbyszka Milewskiego i jego wspólnika. MIVARDI produkuje sprzęt do wędkarstwa wyczynowego, karpiowego, spinningowego, morskiego […]

» Zobacz więcej

Gdyby ryby miały głos.

Puchar Jeziora Woświn 2016

Nie ma to jak własnoręcznie złowiona rybka. Jednak coraz częściej nie mamy na to czasu i wybieramy się na połowy do supermarketu lub do rybnego. Tam możemy wybrać rybę jaką tylko chcemy. Gdy kupujemy ryby już uśmiercone, należy zwrócić uwagę , czy ryba jest naprawdę świeża. A świeża jest wówczas, gdy ma świeży, a nie mocny „rybny” zapach. Jej skóra winna być gładka i wilgotna, łuski równo przylegające, ogon i […]

» Zobacz więcej

Po świąteczną rybę

WW

Zewsząd dochodzą głosy, że zima przyjdzie szybko i będzie mroźna. Byłby to pierwszy przypadek w tej dekadzie, że można byłoby złowić świąteczną rybkę spod lodu. Jeśli jednak znów natura zrobi psikusa i zima będzie przebiegać pod znakiem burej chlapy, to o połowach z lodu można zapomnieć. O d wielu lat bezpieczny lód pojawiał się dopiero w połowie stycznia. Dobra i miła byłaby jakaś odmiana, jednak przyzwyczajenie nakazuje być mocno sceptycznym, […]

» Zobacz więcej

Poradnik Fishing Planet(#2): Podstawy spinningu (Missouri)

Fishing Planet

W drugim poradniku chciałbym Wam przedstawić podstawowe informacje na temat spinningu. Oczywiście nie będzie to czysta teoria – również znajdziecie tu praktyczne zastosowanie podanych metod na mapie Missouri. Jest to ostatni poradnik z serii 'Podstawy’. Kolejne będą dotyczyć określonych gatunków ryb i map. Kilka słów wstępu Zakładając, że dopiero uzyskaliście 3 poziom, nadszedł czas, aby wypróbować nową metodę połowu – spinning. Spinning jest nieco trudniejszy od połowu na spławik, ale […]

» Zobacz więcej
1 2 3 4