Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012 – Z okazji 60-lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z Lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesienno-zimowe wieczory (może wigilijny stół?).
Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012
Składniki:
- 80 dag tuszy z lina
- Połowę paczki włoszczyzny
- 1-2 łyżki stołowej masła
- 1,5 łyżki stołowej mąki
- 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- Gałka muszkatołowa
- Majeranek
- Słodka papryka
- Sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
W pierwszej kolejności należy umyć i oczyścić włoszczyznę, a następnie pokroić ją w słupki i włożyć do rondelka. Zalać małą ilością wody i ugotować na półtwardo.
Liny należy sprawić, dokładnie umyć, oczyścić ze śluzu i filetować. Skrobanie lina można pominąć, ponieważ jego drobne łuski same znikną w trakcie obróbki cieplnej filetów. Z pozostałych po filetowaniu części korpusu lina (głowy i kręgosłupa) oraz osolonej wody sporządzamy wywar. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy linowe mięsne paski do flaczków – kroimy je na paski o szerokości 1,5–2 cm z wcześniej przygotowanych filetów.
Mięsne paski obsmażamy na maśle, dodając warzywa. Następnie dodajemy 3 łyżki wywaru z lina i dusimy na patelni przez około 20 minut. Przekładamy do garnka, w którym mają być gotowane flaczki.
Do ostudzonego wywaru dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy nim przygotowane linowe paski. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Na koniec zabielamy flaczki śmietaną i doprawiamy do smaku. Rozlewamy je do żaroodpornych kokilek i zapiekamy przez kilka minut w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012
Życzę smacznego, Roman Żbikowski