Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012 – Z okazji 60-lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z Lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesienno-zimowe wieczory (może wigilijny stół?).

Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012

Składniki:

  • 80 dag tuszy z lina
  • Połowę paczki włoszczyzny
  • 1-2 łyżki stołowej masła
  • 1,5 łyżki stołowej mąki
  • 2 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • Gałka muszkatołowa
  • Majeranek
  • Słodka papryka
  • Sól i pieprz
Flaczki z lina

Sposób przyrządzenia:

W pierwszej kolejności należy umyć i oczyścić włoszczyznę, a następnie pokroić ją w słupki i włożyć do rondelka. Zalać małą ilością wody i ugotować na półtwardo.

Liny należy sprawić, dokładnie umyć, oczyścić ze śluzu i filetować. Skrobanie lina można pominąć, ponieważ jego drobne łuski same znikną w trakcie obróbki cieplnej filetów. Z pozostałych po filetowaniu części korpusu lina (głowy i kręgosłupa) oraz osolonej wody sporządzamy wywar. W czasie gotowania wywaru przygotowujemy linowe mięsne paski do flaczków – kroimy je na paski o szerokości 1,5–2 cm z wcześniej przygotowanych filetów.

Mięsne paski obsmażamy na maśle, dodając warzywa. Następnie dodajemy 3 łyżki wywaru z lina i dusimy na patelni przez około 20 minut. Przekładamy do garnka, w którym mają być gotowane flaczki.

Do ostudzonego wywaru dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy nim przygotowane linowe paski. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Na koniec zabielamy flaczki śmietaną i doprawiamy do smaku. Rozlewamy je do żaroodpornych kokilek i zapiekamy przez kilka minut w gorącym piekarniku. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Flaczki z Lina – Czaplinek Danie Roku 2012

Roman Żbikowski

 

 

 

Życzę smacznego, Roman Żbikowski

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *