Złowioną przez nas rybę należy sprawić i umieścić na półmisku, skrapiając mięso sokiem z cytryny. Im szlachetniejszy gatunek ryby, tym lepsza potrawa. Do panierki używam metody Rex Hunt, polegającej na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej, a następnie dodaniu ryby. Zamykam torebkę, pozostawiając powietrze wewnątrz, co pozwala na swobodne obtoczenie ryby w panierce. Można również zastosować tradycyjną metodę panierowania.
Pamiętajmy, że jeśli ryba przed smażeniem nie zostanie nasolona, nie uzyskamy pięknego złotego koloru i może przywierać do patelni.
Składniki do sosu
- Cebula – ok. 20-50 g (w zależności od ilości ryby)
- Papryka surowa – 1-2 szt.
- Białe wino – odrobina do smaku
- Czosnek – 1-2 główki
- Sok – ok. 0,5-1 cytryny
- Miód pszczeli – ok. 2-3 łyżeczki (do smaku słodko-kwaśnego)
- Przecier pomidorowy – ok. 2-3 łyżeczki
- Ketchup – do smaku + przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chilli)
- Oliwa z oliwek – do przygotowania sosu
Przygotowanie sosu
Na rozgrzanej patelni z oliwą umieszczamy drobno pokrojoną cebulę, paprykę i czosnek. Smażymy do zeszklenia warzyw, następnie dodajemy białe wino oraz wodę mineralną lub przegotowaną (może być samo wino). Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy oraz ketchup. Ustalamy smak słodko-kwaśny za pomocą miodu i cytryny. Sos utrzymujemy na małym ogniu, aby składniki się zespolily.
Słodko-kwaśnym sosem zalewamy wcześniej przygotowane rybki, upewniając się, że są całkowicie przykryte. Po wystygnięciu potrawę przykrywamy folią i chowamy na kilka godzin do lodówki, aby ryba nabrała smaku sosu.
Podawaj danie w miłym towarzystwie przy blasku świec oraz dźwiękach nastrojowej muzyki.