Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet, nigdy nie domyśli się, że to z leszcza.

Składniki:

  • 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe niż wymiarowe)
  • Włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 cebule
  • Bułka namoczona w mleku
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 50 dag pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki gęstego majonezu
  • 2-3 żółtka
  • Ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • Łyżka bułki tartej
  • Mały listek laurowy
  • Po 2-3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz goździk
  • Łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • Szczypta cukru, sól, pieprz
Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Pasztet z leszcza

Leszcze sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, korzeni, skórek oraz soku z cytryny, a następnie przecedzić. Następnie ryby ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu około 20 minut. Wyjąć i starannie obrać z ości.

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać mięso leszcza i chwilę smażyć. Pieczarki należy usmażyć na maśle, odparowując płyn powstały podczas smażenia.

Formowanie pasztetu: odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, mięso leszcza, jaja ugotowane na twardo oraz warzywa z wywaru zmielić w maszynce przez drobne sitko. Następnie dodać surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową. Ucierać masę, aż stanie się puszysta.

Foremkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć przygotowaną masę i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Gotowy pasztet przed podaniem wystudzić, pokroić na plastry i podać z ostrymi sosami.


 

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *