Pasztet z leszcza

Wędkarski przepis na płaską rybę

schedule
2015-10-26 | 14:05h
update
2024-03-23 | 22:23h
person
www.zpw.pl
domain
www.zpw.pl

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

26 października 2015AMP Kuchnia Wędkarska

Jest to niesamowicie smaczna potrawa – powiem więcej, ktoś, kto nie wie, z czego jest zrobiony pasztet nigdy nie domyśli się, że to z leszcza.

Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

 

Składniki;
  1. 1,5 kg leszcza (polecam raczej większe jak wymiarowe)
  2. Włoszczyzna(bez kapusty)
  3. 2 cebule
  4. Bułka namoczona w mleku
  5. 3 jaja ugotowane na twardo
  6. 50 dag pieczarek
  7. 2 łyżki masła
  8. 2-3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  9. 3-4 łyżki gęstego majonezu
  10. 2-3 żółtka
  11. ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  12. łyżka bułki tartej
  13. mały listek laurowy
  14. po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, goździk
  15. łyżka soku i ćwierć łyżeczki skórki otartej z cytryny
  16. szczypta cukru, sól, pieprz
Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

Leszcze sprawić, umyć, osuszyć, natrzeć solą, odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, korzeni, skórek oraz soku z cytryny a następnie przecedzić.Po wykonaniu tej czynności ryby ułożyć w płaskim rondlu, zalać wywarem i gotować na małym ogniu około 20 minut – wyjąć i starannie obrać z ości.
Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać oddzielone od ości mięso leszcza i chwilę smażyć po tej czynności zabieramy się za pieczarki należy je usmażyć na maśle a płyn powstały w trakcie smażenia odparować.
Formowanie pasztetu – odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, mięso leszcza, jaja ugotowane na twardo oraz warzywa, które odcedziliśmy wcześniej z wywaru rozdrabniamy w maszynce do mielenia mięsa- mieląc przez drobne sitko, następnie dodajemy surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową.
Wszystko ucieramy aż do uzyskania puszystej masy po tej czynności należy przygotować foremkę, w której upieczemy nasz pasztet w tym celu należy ją posmarować wewnątrz masłem oraz lekko oprószyć bułką tartą, następnie wkładamy do niej przygotowaną przez nas masę i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pasztet pieczemy około 20 minut.
Gotowy pasztet przed podaniem należy wystudzić pokroić na plastry i wzbogacić dodatkami ostrych sosów.
Pasztet z leszcza – Wędkarski przepis na płaską rybę

 

Smacznego-Emil Hołubowski

 



2 komentarzeAMP kuchnia, kulinaria, leszcz, leszcza, pasztet, Pasztet z leszcza, Pasztet z leszcza - Wędkarski przepis na płaską rybę, potrawa, przepis, wędkarska, Wędkarskie, Wędkarskie Kulinaria
Odcisk
Odpowiedzialny za treść:
www.zpw.pl
Prywatność i warunki korzystania z:
www.zpw.pl
Strona mobilna za pośrednictwem:
Wtyczka WordPress AMP
Ostatnia zmiana AMPHTML:
22.11.2024 - 07:27:19
Wykorzystanie danych i plików cookie: