Konserwa z płoci

Konserwa z płotek

Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze, prosta w przygotowaniu.

Konserwa z płotek

Przygotowujemy:

  • Płocie – ok. 1 kg
    Mąka do panierki
    Przecier pomidorowy – 100 ml
    Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku
    Oliwa lub olej do smażenia i opiekania

    Płocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso od ości).
    Mięso umieszczamy w rondlu, gdzie zostanie połączone z zalewą ketchupowo-przecierową i zalane oliwą.
    Rondel z mięsem wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200°C i opiekamy od 3 do 10 minut, w zależności od chęci uzyskania konsystencji potrawy.
    Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w słoiczkach, uzupełniając zalewą z rondla, a następnie pasteryzujemy.
    Smakiem przypomina konserwę rybną w pomidorach – na ostro czy łagodnie, w zależności od użytych przypraw.
    Po wykonaniu opisanych czynności potrawa jest gotowa do spożycia.

    Konserwa z płoci - Wanda Kowalczyk
    Życzę smacznego.
    Wanda Kowalczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *