Konserwa z płotek
Jest to potrawa, która może być przechowywana przez dłuższy okres w naszych spiżarniach i otwierana przy różnych okazjach. I co najważniejsze, prosta w przygotowaniu.
Przygotowujemy:
-
Płocie – ok. 1 kg
Mąka do panierki
Przecier pomidorowy – 100 ml
Ketchup, ocet winny, sól, pieprz, przyprawy wg smaku
Oliwa lub olej do smażenia i opiekaniaPłocie sprawiamy, następnie panierujemy i wysmażamy. Po wysmażeniu trybujemy je (oddzielamy mięso od ości).
Mięso umieszczamy w rondlu, gdzie zostanie połączone z zalewą ketchupowo-przecierową i zalane oliwą.
Rondel z mięsem wstawiamy do piekarnika w temperaturze 200°C i opiekamy od 3 do 10 minut, w zależności od chęci uzyskania konsystencji potrawy.
Tak przygotowaną potrawę umieszczamy w słoiczkach, uzupełniając zalewą z rondla, a następnie pasteryzujemy.
Smakiem przypomina konserwę rybną w pomidorach – na ostro czy łagodnie, w zależności od użytych przypraw.
Po wykonaniu opisanych czynności potrawa jest gotowa do spożycia.
Życzę smacznego.
Wanda Kowalczyk