Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

kotlety z ryb

Kotlety z ryb to prawdziwy majstersztyk kuchni, który pochodzi z prostych składników, a jednocześnie zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zwykle niedoceniane i często pomijane po złowieniu ukleje oraz inne drobne rybki, to skarby naszych mórz i rzek, które ukrywają w sobie ogromną kulinarną wartość. Ich delikatne mięso, po odpowiednim przygotowaniu, staje się doskonałą bazą dla pysznych kotletów. Wystarczy odrobina kreatywności i umiejętności kulinarnych, by przemienić je w ekskluzywne danie, które zachwyci podniebienia i stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów.   Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie   Składniki: 1 kg drobnych rybek 20 dag słoniny lub boczku 2 średnie cebule 2 małe czerstwe bułki 2 jajka przyprawy- jak kto lubi bułka tarta do panierki Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie Rybę sprawiamy i mielimy dwukrotnie przez maszynkę na przemian z słoniną, cebulą i lekko namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i łączymy wszystkie składniki w gładką masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, smażymy i delektujemy się smakiem naszych rybnych kotletów. Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie     […]

» Zobacz więcej

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać?

Czerwone robaki

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać? Wędkarska hodowla robaków – Czerwone robaki dla przeciętnego wędkarza Kowalskiego są niezbędnym wyposażeniem ekwipunku wypadowego. Można je nabyć w pobliskim sklepie wędkarskim lub samodzielnie wykopać z ziemi albo w nocy po sporym deszczu pozbierać z miejskich trawników (pod warunkiem że ma się odpowiednie miejsce). W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownicowatych, najczęściej spotykanych jest zaledwie około 10. W większości środowisk strefy nizinnej Polski dominuje jedynie od 2 do 4 gatunków dżdżownic. 1. Powierzchniowe Rozmieszczenie dżdżownic w ziemi jest uzależnione od nabytych cech poszczególnych gatunków, w dużym stopniu na ich obecność wpływają upodobania pokarmowe. Dżdżownice ze względu na występowanie dzielimy na  3 podstawowe podgrupy: 2. Pośrednie 3. Glebowe lub glebożerne Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać? Powierzchniowe żyją w górnej warstwie gleby posiadają wyraźne czerwone lub czerwono-fioletowe ubarwienie części grzbietowej oraz spłaszczone zakończenie ciała. Grupę drugą – pośrednią reprezentuje nasza rosówka czyli dżdżownica ziemna (Lumbricus terrestris) jest największą wśród pospolitych gatunków. Kolejną trzecią grupę stanowią gatunki typowo glebowe, które żyją w głębi ziemi, rzadko wychodzą na powierzchnię i nie posiadają zabarwienia. W sprzedaży  […]

» Zobacz więcej

Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?

Przynęta wędkarska

Przynęty wędkarskie – Podstawowa wiedza na temat wybranych przynęt wędkarskich        Ochotka Larwa z rodziny ochotkowatych Ceniony i zarazem drogi komponent zanętowy . W większych rozmiarach jako hakówka stosowany jest do połowu leszcza płoci i okonia oraz innych ryb z rodziny karpiowatych   Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć? Jokers  Ochotka zanętowa, z angielska zwana jokersem, jest pożądana przez  wszystkie ryby, nie tylko karpiowate. Skuteczność jokersa nie podlega  dyskusji, a użycie go w zanęcie w większości przypadków podnosi skuteczność nęcenia.   Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?   Pinka Robak  zanętowy –  zawodniczy.  Jest to nic innego jak  najmłodsza forma białego robaka doskonale pracująca jako  kierunek w zanęcie lub donęcacz w trakcie wędkowania. Można  nęcić rybę samą pinką stosując zakarmiaczki lub glinę z klejem. W trakcie słabych brań pinka jest używana jako przynęta. Sprzedawana jest w ćwiartkach i litrach.     Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?        Caster Kolejna odmiana  białego robaka .Jest to  biały robak w ostatnim    stadium przeobrażania tzw. Kokon.Caster doskonale pracuje w zanęcie   […]

» Zobacz więcej

Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?

Obciążenie zanęty - Dociążenia

Żwir– Stosowany do zanęt jako obciążenie o średnicy 2 -7 mm  posiada właściwości rozpraszające zanętę. Stosowany do zanęty po  dokładnym wypłukaniu i wymieszaniu z klejem wędkarskim.  Stosunek dodawania żwiru do zanęty jest uzależniony od uciągu    wody im uciąg większy tym więcej żwiru w zanęcie i na odwrót. Opinie wędkarzy na temat żwiru.   Zwolennicy: nie zanieczyszcza zanęty – nie odbija ryby w trakcie wędkowania poprzez zamulenia skrzeli – idealna praca w głębokich partiach wody stojącej.   Przeciwnicy – żwir na wodach płynących niszczy kule poprzez rozbicie po położeniu w łowisku – zanęta zostaje zbyt szybko rozproszona i zarazem wymyta z łowiska.   Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?        Ziemia czarna, używana do zanęt jako obciążenie oraz      dociemnienie na wodach stojących i kanałach. Służy również do  podawania ochotki zanętowej.Ziemię najlepiej pozyskać z okolic    łowiska – kretowisko.         Glina posiada kilka zastosowań w wędkarstwie spławikowym, główne to obciążenie zanęty.   Glinę dzielimy ze względu na kolorystykę i zastosowanie na kilka rodzajów. Glina rozpraszająca używana do zanęt […]

» Zobacz więcej

Zanęta – Jak samodzielnie wykonać zanętę?

zanęta

Zanęta wody stojące z dnem porośniętym: Wracając do tematu zanęt znalazłem np. zanętę K.Nowaczyka na wody stojące z dnem porośniętym roślinnością(WP 6/1993)sam stosowałem ją z powodzeniem na wodach stojących na płotki z racji szybkiego rozpadu i dobrej smugi w dolnych partiach wody: (1 cz jest równa 1 litr) 2 cz-bułki tartej 0,5 cz-gotowanych konopi-rozbitych w mikserze 1 cz-mąki kukurydzianej 0,5 cz-przesianych otrąb pszennych 1 cz-biszkoptu 0,5 cz-pinki 1 opakowanie-wanilii Kremkus                                                     Emil Chołubowski Zanęta powierzchniowa 1 kg mąki kukurydzianej 1 kg bułki tartej 0,5 otrąb pszennych zapach anyżowy Zanęta Uklejowa 1 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg bułki tartej 0,25 mieszanki orzechowej 1 paczkę lodów waniliowych w proszku 3 łyżeczki mleka w proszku zapach waniliowy Zanęta Uklejowa 0,5 mączki bananowej 0,7 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg bułki tartej 0,25 kg coco belgijskie 0,25 kg mączki sojowej zapach bananowy Zanęta powierzchniowa 50 % bułka tarta – bardzo drobne 50 % mąka kukurydziana Dodatki smakowo-zapachowe […]

» Zobacz więcej

Turniej Miast Memoriał Profesora Zbigniewa Religi

Turniej Miast Memoriał Profesora Zbigniewa Religi

Filmy z Turnieju Miast Memoriału Profesora Zbigniewa Religi Zapraszamy do zapoznania się z filmami oraz zdjęciami z Turniejów Miast Memoriału Profesora Zbigniewa Religi, które odbyły się w Gorzowie, Poznaniu, Pile oraz Szczecinie! Nasze materiały dokumentują niezwykłą atmosferę tych wydarzeń, pełną sportowej rywalizacji, pasji oraz hołdu złożonego pamięci Profesora Zbigniewa Religi. Przekonaj się sam, jak miasta rywalizują o miano najlepszego wędkarskiego teamu, obserwując zmagania zawodników na brzegach rzek i jezior. Filmy z Turnieju Miast Memoriału Profesora Zbigniewa Religi Oglądając nasze filmy i zdjęcia, przeniesiesz się w świat emocji, które towarzyszą uczestnikom Turniejów Miast, oraz poczujesz ducha wspólnej pasji, jaka łączy wędkarzy z różnych zakątków Polski. To nie tylko wydarzenia sportowe, ale także okazja do upamiętnienia wielkiego wędkarza i propagatora wędkarstwa, jakim był Profesor Zbigniew Religa. Dołącz do nas i ciesz się wspaniałymi chwilami spędzonymi nad wodą podczas Turniejów Miast Memoriału Profesora Zbigniewa Religi! Więcej filmów na kolejnej stronie-Kliknij!

» Zobacz więcej

Traper dodatki zanętowe – opisy popularnych dodatków firmy Traper

Ograniczanie stosowania zanęt

Traper dodatki zanętowe:   Arachid (Peanut) – Poprawia walory smakowe zanęt, przyspiesza trawienie u ryb. Biszkopt czerwony (Red biscuit) – Barwiąco-smakowy na ryby karpiowate. Biszkopt żółty ( Yellow biscuit) – Do zanęt leszczowych i karpiowych. Bułka prażona (Brown bread crumb) – Bazowy dodatek na ryby karpiowate. Coco-belge – Mączka z orzecha kokosowego, silne właściwości przeczyszczające. Dynia prażona (Grilled pumpkin seed) – Wyśmienity, smakowy dodatek smakowy do zanęt leszczowych. Kaszka kukurydziana (Corn groats) – Po zaparzeniu silnie klejący dodatek do zanęt rzecznych. Konopie ziarno (Hemp seed) – Po ugotowaniu do zanęt płciowych. Mączka orzechowa (Nut meal) – Super dodatek smakowo-zapachowy do zanęt leszczowo-karpiowych. Traper dodatki: Mączka piernikowa (Honey bread) – Idealny dodatek do zanęt leszczowych. Odchody gołębie (Pigeon shit) – Po namoczeniu idealny na duże płocie. Pastoncino czerwone (Pastoncino red) – Atrakcyjny dodatek zapachowo-smakowy do zanęt na leszcze, płocie i jazie – długo utrzymuje ryby w łowisku. Pieczywo fluo żółte (Yellow fluo bread crumb) – Doskonały dodatek do zanęt na leszcze i karpie, pobudza ryby do żerowania. Pieczywo fluo pomarańczowe (Orange fluo bread crumb) – Doskonały dodatek do […]

» Zobacz więcej

DUNCAEN – Produkty legendarnej Polskiej firmy

SENSAS - Dodatki zapachowe

DUNCAEN – DODATKI DO ZANĘT Classic Dip aromatyczny roztwór Seria klasycznych dipów zwiększających atrakcyjność moczonych w nich przynęt haczykowych, zwłaszcza kulek proteinowych. Dipowanie kulek zalecane jest zwłaszcza w porze letniej oraz w wodach mocno zamulonych. Classic Dip zawierają w swym składzie wiele stymulatorów oraz silne aromaty z serii Basic Flavour, przenikające do moczonych w dipie kulek. Odpowiednio dobrana baza dipu powoduje, że kulki zanurzone w nim na dłuższy czas dodatkowo twardnieją. Po wrzuceniu „zadipowanej” kulki do wody, tworzy się wokół kulki wabiąca karpie zawiesina. Dzięki temu kulkom moczonym w Classic Dip nie oprze się żaden karp. SMAKI: wanilia, egzotyczny, scopec, czarna porzeczka, truskawka, banan, brzoskwinia&nektaryna, poziomka, wiśnia&brandy, neutralny, korzenia indyjskie, ryba, krab  DUNCAEN – DODATKI DO ZANĘT Instant Dip aromatyczny proszek Seria błyskawicznych w użyciu dipów w postaci proszkowej. Kulkę zanurzamy w wodzie a następnie obtaczamy w dipie, który natychmiast przykleja się do kulki. W celu nałożenia grubszej warstwy dipu, czynności te możemy powtórzyć. Jeśli chcemy, aby dip zadziałał „uderzeniowo” – rozchodząc się natychmiastowo w wodzie – zarzucamy kulkę natychmiast po obtoczeniu jej w dipie. Jeżeli natomiast […]

» Zobacz więcej

DRAGON – Dodatki zanętowe

DRAGON - Dodatki  zanętowe 

DRAGON – Dodatki  zanętowe   – Służą do aromatyzowania zanęt sporządzonych samodzielnie lub intensyfikacji zapachu gotowych zanęt. Wzmagają wabiący efekt zanęty, pobudzają ryby do intensywniejszego żerowania, maskują obce zapachy przedostające się do zanęt (np. zapach dymu papierosowego). DRAGON – Dodatki zanętowe   Dodatki płynne – olejki zapachowe. Zawartość jednej fiolki wystarcza na 1 – kg zanęty. Dla równomiernego rozprowadzenia olejku w zanęcie, zwłaszcza w przypadku braku sita do przecierania zanęty, poleca się uprzednie wymieszanie olejku z mąką kukurydzianą. Można je także używać do aromatyzowania przynęty. DRAGON – Dodatki  zanętowe  Zestaw olejków obejmuje następujące zapachy: Anyż – ulubiony zapach płoci, świetnie wabi krąpie i ukleje, dobrze komponuje się z kolendrą i koprem włoskim; Wanilia – karpie, leszcze i jazie, skuteczną w każdych warunkach, polecaną przy połowie karasi późnym latem; Kolendra – szczególnie lubiana przez duże leszcze, doskonała w kompozycjach z anyżem i koprem włoskim; Kminek – przy połowach płoci w wodach bieżących, przyspiesza przemianę materii; Miód – duże karpie, karasie i liny, do aromatyzowania kukurydzy i ciasta; Koper włoski – wzmaga apetyt wszystkich karpiowatych, świetnie wabi krąpie i […]

» Zobacz więcej

Marcel Van Den Eynde –  Dodatki

Zanęta kule

 Marcel Van Den Eynde –  Dodatki MAGGOT MIX aromat do robaków, który można stosować do wszystkich rodzajów białych robaków: naturalnych, barwionych, pinek. Nadaje robakom aromat, który przyciąga wiele gatunków ryb. Aromat dodaje się do robaków oczyszczonych mączką Maggot Cleaner. Aromat MAGGOT CLEANER mączka do robaków, która służy do odtłuszczania i czyszczenia białych robaków. Sprawdza się jako nośnik zapachów KORIANDER GEMALEN wyprażone i zmielone ziarna kolendry stosowane jako naturalny atraktor zapachowy do zanęt płociowych i leszczowych. Marcel Van Den Eynde –  Dodatki GER. KEMP ZAKJE Ziarna konopi, które są używane jako przynęta gotowa do założenia na hak, lub jako dodatek do zanęty. Przed dodaniem do zanęty można je zmiksować w celu zmniejszenia granulacji zanęty i polepszenia jej zapachu. GRILLED HEMP prażone konopie, które wabią i zatrzymują w miejscu nęcenia wszelkie gatunki ryb COCO mączka z orzecha kokosowego, przyśpiesza trawienie u ryb, wzmaga apetyt. SOYA Niezbędny składnik wysokobiałkowy , używany do zanęt karpiowych i leszczowych. Polecany głównie na duże okazy.  Marcel Van Den Eynde –  Dodatki BISCUIT Mielone biszkopty zawierające glukozę są smakowym składnikiem zanęt gruntowych i powierzchniowych. Posiada […]

» Zobacz więcej
1 9 10 11 12