Węgorz – (Anguilla anguilla L.) – Eel

Irlandzka walka o węgorze - Strona fishing.ie powiadomiła swoich czytelników o rozpoczęciu radykalnej ochrony węgorza w Irlandii.ochrona węgorza

Węgorz– Ryba z rodziny węgorzowatych (Anguillidae), rzędu węgorzokształtnych (Anguilliformes). Występuje w rzekach i jeziorach Europy Zachodniej i Środkowej, w południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i we wszystkich morzach europejskich. Ubarwienie najczęściej ciemne, czasem niemal całkowicie czarne, spód srebrzysty lub żółtawobiaławy. Skóra węgorza pokryta jest grubą warstwą śluzu. Łuski są drobne, elipsoidalne, głęboko osadzone. Nie posiada płetw brzusznych. Osiąga od 100 do 150 cm długości. Samce są mniejsze od samic i osiągają długość od 50 do 70 cm (tzw. sznurówki). Największy węgorz złowiony dotąd w Polsce ważył 6,8 kg (w Anglii 5,5 kg).Żywi się głównie fauną denną (bezkręgowce) i drobnymi rybami, potrafi połykać zdobycz stosunkowo dużych rozmiarów. Jest zawziętym prześladowcą raków podczas linienia. Węgorz – (Anguilla anguilla L.) – Eel Węgorz jest aktywny nocą. Przed osiągnięciem dojrzałości płciowej żyją w wodach śródlądowych – samice w głębi lądu, samce w zasięgu wód słonawych. Dorosłe osobniki wędrują z wód słodkich do morza (wędrówka katadromiczna).Spływ węgorzy podejmujących wędrówkę rozrodczą zaczyna się wiosną i trwa do jesieni. Dostają się do Morza Sargassowego i tam na głębokości 400-1000 metrów odbywają tarło. Osobniki […]

» Zobacz więcej

Płoć (Rutilus rutilus) – Roach

Płoć (Rutilus rutilus) - Roach

  Płoć – Ryba, którą dzisiaj się zajmiemy, należy do najbardziej popularnych okazów poławianych w naszym regionie. To wcale nie znaczy, że należy ją bagatelizować. Płotka jest bardzo znaną osobistością, która to przewija się przez usta wielu grup społecznych, jak również i wielkiej polityki, lecz tam, zapewniam was, nie jest kojarzona z wędką. Czerwonooka, bo tak ją również nazywają, dostosowuje swój wygląd do warunków występowania – częściowo również zależny jest od jej wieku. Tułów lekko spłaszczony bocznie, mały otwór gębowy, końcowo położony. Co do ubarwienia – w zależności od wody grzbiet posiada w odcieniach zieleni i szarości. Boki ciała srebrzyste lub srebrzysto-niebieskie. Płetwy jasnoczerwone z nalotami szarości. Występuje praktycznie na obszarze całej Polski w wodach słodkich, jak również słonawych. Najczęściej poławiana jest w rozmiarach 20-30 cm. Co do maksymalnej wielkości podawanej przez źródła encyklopedyczne – ok. 50cm – mam pewne zastrzeżenia. Podejrzewam, że inni wędkarze, łowiący Płoć w sezonie: jesienno-zimowym w dorzeczach ujścia Odry, również takowe mają. Tam specjaliści potrafią wyselekcjonować swoim zestawem okaz o długości 60-90cm a laicy spierają się nad zaszeregowaniem go do gatunku Jazia, […]

» Zobacz więcej

Dorsz (Gadus morhua) – Cod

Dorsz

Dorsz (Gadus morhua) – Król Bałtyku W naszym regionie, gdzie wody morskie otaczają lądy, wędkarze mają szczególną okazję korzystać z bogactw, jakie oferuje ocean, w tym wyprawy na królewskiego dorsza. W porównaniu z wędkowaniem na wodach śródlądowych, połowy morskie mają swój niepowtarzalny urok i atmosferę, którą trudno oddać innymi akwenami. Dlaczego akurat „królewski” dorsz? Historia ludzkości spleciona jest z tą piękną rybą; towarzyszyły jej wojny, traktowano ją drożej od złota, a nawet uzależniano od niej egzystencję. O niej pisano całe książki, jak choćby „Dorsz” Marka Kurlanskyego, gdzie autor ukazuje splątanie losów ludzi i dorsza. Pomimo ciężkiego losu, jakiemu był poddawany przez ludzi, dorsz jako żywy gatunek przetrwał do naszych czasów. Dzięki międzynarodowym porozumieniom, kraje nadmorskie podjęły kroki w celu ochrony tego gatunku, ograniczając odłów poprzez wprowadzenie nowych limitów połowowych oraz redukcję floty rybackiej. Te działania przyczyniły się do wzrostu popularności wypraw wędkarskich na dorsza. Na pokładzie kutra wędkarz często zdarza mu się podrywać dublet, co na wodach słodkich jest rzadkością. Osoby, którym dorsz stał się nieodłącznym elementem wypraw wędkarskich, chętnie korzystają również z możliwości połowu u naszych […]

» Zobacz więcej

Surfcasting – Filmy – ZPW

Surfcasting - Filmy

Surfcasting – Filmy – ZPW Zapraszamy do obejrzenia fascynujących filmów z zawodów Surfcastingowych, które miały miejsce na polskich plażach w Darłowie nad Morzem Bałtyckim! To prawdziwe emocje, które przeniosą Cię w świat ekscytującej rywalizacji na brzegu Bałtyku. Oglądając te filmy, będziesz mógł podziwiać umiejętności wędkarzy, ich techniki oraz determinację, jaką wkładają w zdobycie największego okazu. Polskie Darłowskie Plaże są doskonałym miejscem do uprawiania Surfcastingu, a filmy z tych zawodów przeniosą Cię w sam środek tego niezwykłego doświadczenia. Przekonaj się sam, dlaczego Surfcasting to nie tylko sport, ale także pasja, która łączy ludzi z całego świata. Obejrzenie tych filmów to nie tylko szansa na zgłębienie tajników tej dyscypliny, ale także doskonała rozrywka dla wszystkich miłośników wędkarstwa. Nie przegap okazji, obejrzyj kilka filmów z zawodów Surfcastingowych na Polskich Darłowskich Plażach i poczuj ducha rywalizacji nad brzegiem Bałtyku! Kolejne filmy na drugiej stronie – Kliknij!

» Zobacz więcej

Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju?

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Kto zamierza łowić ryby na wędkę zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, powinien posiadać kartę wędkarską oraz zezwolenie na amatorski połów ryb wydane przez rybackiego gospodarza wody, na której połów się odbywa. Gospodarzami rybackimi wód śródlądowych w Polsce są m.in.: Polski Związek Wędkarski, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie oraz osoby fizyczne. Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14., z tym że mogą one łowić ryby wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, która posiada taką kartę, cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce – jeżeli wykupili licencję na wędkowanie oraz osoby wędkujące w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, o ile uzyskały od niej zezwolenie na połów ryb. Karty wędkarskie wydaje właściwy dla miejsca zamieszkania starosta na podstawie zaświadczenia o złożeniu egzaminu ze znajomości obowiązujących przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym przed komisją egzaminacyjną PZW. Informacji o tym, gdzie i kiedy można przystąpić do egzaminu, udzielają poszczególne zarządy okręgów PZW . Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Wędkarze zrzeszeni w PZW opłacają składkę członkowską […]

» Zobacz więcej

Artur Nowakowski Radzi

Artur Nowakowski

Wędkarstwo to sztuka, która łączy w sobie cierpliwość, precyzję i wiedzę o rybach oraz technikach połowu. W tym artykule skupimy się na jednej z najbardziej wymagających technik – połowie przy użyciu tyczki. Specjalnie dla was kilka porad od mistrza w tej dziedzinie, Artura Nowakowskiego. Dobór odpowiedniej tyczki: Nie ma jednej uniwersalnej tyczki, która będzie idealna do każdego typu łowienia. Ważne jest dopasowanie tyczki do warunków, w jakich się łowi oraz do gatunku ryb, które chcemy złowić. Pamiętajcie o wagach, długościach i elastycznościach tyczek. Technika rzutu: Rzut tyczką wymaga precyzji i zgrania ruchów. Nie starajcie się rzucać zbyt siłowo, ale skupcie się na płynnym ruchu, wykorzystując energię tyczki do maksimum. Ćwiczcie różne techniki rzutu, aby znaleźć tę, która najlepiej odpowiada waszym umiejętnościom. Dobór przynęty: Wybierając przynętę, zwracajcie uwagę na to, co aktualnie jest aktywne u ryb. Badajcie środowisko, obserwujcie zachowanie ryb i dostosowujcie przynętę do warunków. Czasem nawet drobna zmiana może przynieść spektakularne rezultaty. Cierpliwość i obserwacja: Sukces w wędkarstwie często zależy od cierpliwości i umiejętności obserwacji. Zanim zaczniecie łowić, poświęćcie czas na obserwację wody, zachowania ryb i […]

» Zobacz więcej

Koło PZW nr 41 w Pyrzycach

Koło PZW nr 41 w Pyrzycach - PZW Pyrzyce

Skład zarządu: Prezes koła: Grzegorz Rogalewicz Skarbnik: Roman Czemny Sport: Andrzej Sitarski Gołuchowski Grzegorz Rutkowski Jarosław Krzysztof Sindrewicz Gospodarz: Sławomir Maciaszek Dariusz Fejczuk Sykuła Mariusz Młodzież: Siatczyński Wojciech Błażejewski Tomasz Błażejewski Damian Koło nr 41 w Pyrzycach powstało w 1949 r. W roku 2011 składki opłaciło 623 członków. Przy kole nr 41 działa Społeczna Straż Rybacka powiatu Pyrzyckiego pod dowództwem Damiana Błażejewskiego. Pod opieką koła jest kilka jezior powiatu Pyrzyckiego. Są to Zbiorniki Sicina I,II i III, Rokity, Czarnowo, Czarne, Piaseczno, Dłużyńskie, Mielno Pyrzyckie. Na zbiornikach tych są prowadzone prace porządkowe, konserwacyjne oraz walka z kłusownictwem przez SSR. Koło Pyrzyce należy do nielicznych, posiadających własne zbiorniki hodowlane. Są to Sicina II i III. Każdego roku w zbiornikach tych hodowanych jest 2000 kg ryb, które są odławiane i wpuszczane do jezior pod opieką koła. Owocuje to okazami łowionymi przez wędkarzy koła Pyrzyce. Co roku koło Pyrzyce organizuje zawody wędkarskie z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. W zawodach tych bierze odział około 100 dzieci z okolicznych szkół podstawowych i gimnazjów. Rozegranie tych zawodów jest możliwe dzięki wsparciu rzeczowemu i finansowemu […]

» Zobacz więcej

Wesoła Wędka – Czyli humor po wędkarsku

Wesoła Wędka

wesoła wędka – Prawdziwy wędkarz – uczy robaka pływać lub go zalewa Wędkarz amator złapał złotą rybkę. Rybka: Te synek wypuść mnie to spełnię twoje 1 życzenie. Wędkarz: Tylko 1? Idź się utop. Rybka: ale ja jestem mała rybka na razie… Wędkarz: Ok no to chcę by w Iraku był już pokój. Rybka: Ej, ale ja jestem małą rybką ,mówiłam już… Wędkarz: No to uczyń by moja żona była ładna (podaje rybce zdjęcie żony) Rybka: No to masz tu mapę i pokaż mi gdzie jest ten Irak. Wędkarski przepis na wigilijnego karpia: Karpia przez nas złowionego, opłukanego w czystej wodzie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Jako przyprawy dodajemy: goździki, ziele angielskie, liść laurowy oraz odrobinę przyprawy piernikowej – całość skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego karpia zalewamy szklanką białego wina. Następnie dodajemy odpowiednio: 100 ml białego ginu, 100 ml koniaku, 200 ml żubrówki, 50 ml rumu oraz do poprawy smaku ok. 250 ml tequili. UWAGA! – potrawy nie podgrzewamy. Po wykonaniu prawidłowo wszystkich wcześniej opisanych czynności. Karpia wywalamy, jest już zbędny. Natomiast sos..? Sos jest kwintesencją całej potrawy, oczywiście spożywamy […]

» Zobacz więcej

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72

Troć Szczecin

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72 WŁADZE KOŁA P.Z.W. „TROĆ” NA KADENCJĘ 2013-2017 ROK                        ZARZĄD KOŁA Prezes           : Janusz Roguski V-ice Prezes  : Mirosław Gołębiowski Skarbnik        : Paweł Roguski Sekretarz      : Ludmiła Frejlichowska Gospodarz     : Wiesław Wołczak Członek          : Maciej Lewandowski Członek          : Maciej Chudzik Członek          : Mieczysław Wróbel              KOMISJA REWIZYJNA Przewodniczący  : Marek Oleba Członek               : Janusz Maj Członek               : Marek Frejlichowski SĄD KOLEŻEŃSKI Przewodniczący    : Wiesław Łaczmański Członek                 : Czesław Zapałacz Członek                 : Bernard Zieliński Rzecznik Dyscyplinarny – Ryszard Wiśniewski Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72   TERMINARZ IMPREZ WĘDKARSKICH KOŁA P.Z.W. nr.72 „TROĆ”                                                NA ROK 2015   DYSCYPLINA SPŁAWIKOWA 1     29.03       Puchar Wiosny                               Kanał Parnicki 2     01.05        Mistrzostwa Koła I tura               Wyspa Pucka 3     03.05        Mistrzostwa Koła II tura              Kanał Odyńca 4     12.07        Puchar Prezesa Koła                     Ognica 5     04.10        Puchar Jesieni                                Kanał Parnicki DYSCYPLINA SPININGOWA 1     15.03        Troć Iny                                           Poczernin 2     10.05        Mistrzostwa Koła I i II tura           Rudnica 3     21.06        Puchar im. G.Martusia                  Czelin 4     20.09        Szczupak Regalicy                           Piasek 5     […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się łusek i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój karpia na porcje, nie zapominając o skórce, która zapewni potrawie dodatkowy smak. Nasze porcje karpia oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Pozwól rybie odpocząć w takiej marynacie przez około pół godziny. Po marynowaniu, delikatnie obtocz karpia w mące, co pomoże utrzymać jego soczystość podczas smażenia. Następnie, na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż karpia z obu stron, aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym umieścisz naszego karpia. Pokrój cebule w cienkie piórka, a pory w plasterki. Posiekaj również czosnek na drobne kawałki. Warstwami układaj karpia, cebulę, pora i czosnek, tworząc aromatyczną […]

» Zobacz więcej
1 8 9 10 11 12