Kastery – przynęta dla koneserów

WW

Wędkarze to jednak naród ciekawski, tak więc z biegiem czasu to tu, to tam próbowano założyć poczwarkę na haczyk. Najczęściej bez wiary w sukces – nie rusza się toto, a i barwa jakaś taka mało atrakcyjna. Jednak rezultaty okazały się zadziwiające, kastery bowiem kusiły dorodne płocie i leszcze, przeważnie większe egzemplarze ze stada. Wiedza na temat kasterów pogłębiała się, w czym miałem także swój udział – pierwszy artykuł na ten […]

» Zobacz więcej

Zanęty – Gotowe do użycia

WW

Tradycyjne zanęty dostępne są w formie suchej mączki, wymagającej namoczenia przed użyciem. Każdy wędkarz, wg własnych potrzeb i wiedzy, przed wędkowaniem odprawia swoiste misterium związane z nawilżaniem, przesiewaniem i domaczaniem mieszanki. Odpowiednie namoczenie i konsystencja zanęty są kluczowymi, a czasami najbardziej tajemniczymi punktami w sztuce nęcenia. Dopracowane proporcje wody mogą zapewnić sukces, a złe namoczenie potrafi zepsuć nawet najlepszą i najdroższą zanętę. Idea produkcji zanęt gotowych do użycia polegała na […]

» Zobacz więcej

Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?

Obciążenie zanęty - Dociążenia

Żwir– Stosowany do zanęt jako obciążenie o średnicy 2 -7 mm  posiada właściwości rozpraszające zanętę. Stosowany do zanęty po  dokładnym wypłukaniu i wymieszaniu z klejem wędkarskim.  Stosunek dodawania żwiru do zanęty jest uzależniony od uciągu    wody im uciąg większy tym więcej żwiru w zanęcie i na odwrót. Opinie wędkarzy na temat żwiru.   Zwolennicy: nie zanieczyszcza zanęty – nie odbija ryby w trakcie wędkowania poprzez zamulenia skrzeli – idealna praca […]

» Zobacz więcej

Zanęta – Jak samodzielnie wykonać zanętę?

zanęta

Zanęta wody stojące z dnem porośniętym: Wracając do tematu zanęt znalazłem np. zanętę K.Nowaczyka na wody stojące z dnem porośniętym roślinnością(WP 6/1993)sam stosowałem ją z powodzeniem na wodach stojących na płotki z racji szybkiego rozpadu i dobrej smugi w dolnych partiach wody: (1 cz jest równa 1 litr) 2 cz-bułki tartej 0,5 cz-gotowanych konopi-rozbitych w mikserze 1 cz-mąki kukurydzianej 0,5 cz-przesianych otrąb pszennych 1 cz-biszkoptu 0,5 cz-pinki 1 opakowanie-wanilii Kremkus […]

» Zobacz więcej

Dodatki zanętowe – Opis podstawowych dodatków

Zanęta gotowa

Dodatki zanętowe Arachid – jest to dodatek poprawiający walory smakowe zanęt. Przyspiesza trawienie u ryb do 10% objętości zanęty Biszkopt czerwony– dodatek smakowy oraz barwiący do zanęt na ryby karpiowate. Stosować do 10% objętości zanęty. Biszkopt prażony miodowy– doskonały dodatek do zanęt . Stosować do 15% objętości zanęty. (płoć leszcz) Biszkopt – dodatek(może być stosowany spożywczy) do 30% objętości zanęty na karpie i leszcze. Biszkopt żółty– stosować do 30 % […]

» Zobacz więcej