Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Klopsiki w sosie pomidorowym po trzebiatowsku

Klopsiki w pomidorach z ryby

Klopsiki w Sosie Pomidorowym po Trzebiatowsku Delikatność Smaku z Tradycyjną Nutą         Składniki: 1 kg ryby (świeża lub mrożona, wybierz ulubiony gatunek, np. szczupak, dorsz) 0,5 kg boczku lub słoniny (możesz wybrać ten, który bardziej odpowiada Twoim preferencjom smakowym) 25-30 dag gotowanych ziemniaków (dodają konsystencji i lekkości) Sól i świeżo mielony pieprz (dodaj do smaku) 80 g przecieru pomidorowego (wybierz najlepszej jakości, by nadać potrawie intensywny smak […]

» Zobacz więcej

Paprykarz Zachodniopomorski – Wędkarskie Kulinaria

Rybny paprykaż

Paprykarz Zachodniopomorski – Wyjątkowe Danie Rybne dla Smakoszy Paprykarz Zachodniopomorski to niezwykle aromatyczne i smakowite danie, które wyróżnia się nie tylko doskonałym smakiem, ale także łatwością przygotowania i długim czasem przechowywania. Idealny wybór dla tych, którzy cenią sobie wyjątkowe kulinaria bez zbędnego skomplikowania.       Składniki: Około 70 dkg ryby (4 filety chude, idealne gatunki to: sandacz, szczupak, okoń, morszczuk, dorsz) 4 sztuki cebuli Około 3 łyżki stołowe koncentratu […]

» Zobacz więcej

Amur czarny- (Mylopharyngodon piceus)- Black carp

Amur Czarny: Ryba z Rodziny Karpiowatych

Amur Czarny: Ryba z Rodziny Karpiowatych Amur czarny (Mylopharyngodon piceus) to gatunek ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Pochodzi z Azji Wschodniej i jest szeroko rozpowszechniony w Chinach. Opis Ciało: Amur czarny ma wydłużone, bocznie spłaszczone ciało. Ubarwienie: Charakteryzuje się ciemnym ubarwieniem, stąd nazwa „czarny”. Odcień może być jednak różny w zależności od warunków środowiskowych. Ryby słodkowodne: Zamieszkuje wody słodkie, takie jak rzeki, jeziora i stawy. Wielkość: Dorosłe osobniki mogą […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się […]

» Zobacz więcej

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

kotlety z ryb

Kotlety z ryb to prawdziwy majstersztyk kuchni, który pochodzi z prostych składników, a jednocześnie zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zwykle niedoceniane i często pomijane po złowieniu ukleje oraz inne drobne rybki, to skarby naszych mórz i rzek, które ukrywają w sobie ogromną kulinarną wartość. Ich delikatne mięso, po odpowiednim przygotowaniu, staje się doskonałą bazą dla pysznych kotletów. Wystarczy odrobina kreatywności i umiejętności kulinarnych, by przemienić je w ekskluzywne danie, które […]

» Zobacz więcej