Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce […]

» Zobacz więcej

Pokazy sprzętu wędkarskiego – Filmy

Pokazy sprzętu wędkarskiego

Pokazy sprzętu wędkarskiego – Filmy Zachęcamy wszystkich pasjonatów wędkarstwa do obejrzenia kilku filmów z pokazów sprzętu wędkarskiego, prezentujących produkty tak renomowanych firm jak Sensas, Mivardi, Colmic, Grauwell oraz specjalistów w produkcji asortymentu dla miłośników łowienia karpi. Przygotowaliśmy dla Was fascynujące materiały, które nie tylko zaprezentują najnowsze technologie i innowacje w dziedzinie wędkarstwa, ale także dadzą Wam szansę bliższego przyjrzenia się sprzętowi używanemu przez doświadczonych wędkarzy. Odkryjcie tajemnice najnowocześniejszych wędzisk, kołowrotków, […]

» Zobacz więcej

Głowacz (Cottus gobio) – Szczekająca ryba

Głowacz

  Duża głowa, wyłupiaste oczy i szeroki otwór gębowy. Tak można by krótko opisać jednego z mieszkańców Wieprzówki, największego, lewego dopływu Skawy. Głowacz pręgopłetwy (Cottus poecilopus), bo o nim mowa, zamieszkuje rzeczki, potoki z szybko płynącą, dobrze natlenioną i czystą wodą. Żywi się drobnymi zwierzętami wodnymi, głównie larwami owadów, ale zjada też ikrę i młode innych ryb, za co był tępiony, jako szkodnik. Głowacz (Cottus gobio) Głowacz jest rybą drapieżną […]

» Zobacz więcej

Miętus (Lota lota) – Burbot

miętus

Miętus (Lota lota) – Burbot: Tajemnicza Ryba Nocy Miętus (Lota lota), znany również jako burbot, to fascynująca ryba słodkowodna z rodziny dorszowatych. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Lota Oken, co czyni go unikatowym gatunkiem. Występowanie i Charakterystyka Miętus to jedyna słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych. Spotykany jest głównie w północnej i środkowej Europie, na wschód od Anglii, a także w północnej Azji i Ameryce Północnej. Preferuje czyste, szybko płynące rzeki z […]

» Zobacz więcej

Lin (Tinca tinca) – Tench

LIN - zachodniopomorskie

Lin (Tinca tinca) – Ryba Charakterystyczna dla Wód Śródlądowych Lin, znany również jako pszenicznik, oczeretniak, mulak oraz kaliniak, jest jedynym przedstawicielem rodzaju Tinca z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Ta ryba słodkowodna występuje w praktycznie każdym rodzaju wód stojących i płynących, ale preferuje ciepłe, płytkie, silnie zarośnięte wody, zwane „jeziorami linowo-szczupakowymi”, takie jak na przykład Płoń. Podobnie jak amur i tołpyga, lin jest odporny na niską zawartość tlenu w wodzie, co czyni […]

» Zobacz więcej

Sumik karłowaty – (Ameiurus nebulosus) – Brown bullhead

Sumik Karłowaty

Sumik karłowaty (kolczak), (Ameiurus nebulosus) – gatunek słodkowodnej, drapieżnej ryby sumikowatej, w Polsce bardziej znany pod nazwą synonimiczną Ictalurus nebulosus oraz kolczak, kanadaj, sumik kanadyjski. W wielu krajach został introdukowany i był hodowany w akwariach i sadzawkach, skąd wydostał się na swobodę. Poławiany i hodowany gospodarczo, poławiany przez wędkarzy, prezentowany w akwariach publicznych. występuje – Ameryka Północna, w wielu krajach introdukowany, również w Polsce, gdzie obecnie występuje licznie, czasami masowo. Spotykany w […]

» Zobacz więcej

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72

Troć Szczecin

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72 WŁADZE KOŁA P.Z.W. „TROĆ” NA KADENCJĘ 2013-2017 ROK                        ZARZĄD KOŁA Prezes           : Janusz Roguski V-ice Prezes  : Mirosław Gołębiowski Skarbnik        : Paweł Roguski Sekretarz      : Ludmiła Frejlichowska Gospodarz     : Wiesław Wołczak Członek          : Maciej Lewandowski Członek          : Maciej Chudzik Członek          : Mieczysław Wróbel              KOMISJA REWIZYJNA Przewodniczący  : Marek Oleba Członek               : Janusz Maj Członek               : Marek Frejlichowski […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się […]

» Zobacz więcej