Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce wraz z panierką i rybą musi zostać powietrze, by można było potrząsać nią tak, aby ryba swobodnie obracała się wewnątrz i obtaczała w panierce. Otoczenie, w którym przygotowujemy w ten oto sposób rybę, zostaje czyste bez śladu naszej ingerencji. Można również obtoczyć rybę w panierce metodą tradycyjną. Nie przeszkodzi to w żaden sposób naszej potrawie. Pamiętajmy: gdy ryba przed smażeniem nie zostanie nasolona – nie będzie miała po obróbce termicznej pięknego złotego koloru i może przywierać w trakcie smażenia do patelni. Po obtoczeniu smażymy rybę (filety rybne,zrazy itp…) i układamy na głębokim półmisku dosyć luźno, ponieważ w końcowej fazie zostanie ona zalana sosem. Ryba w sosie słodko […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się łusek i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój karpia na porcje, nie zapominając o skórce, która zapewni potrawie dodatkowy smak. Nasze porcje karpia oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Pozwól rybie odpocząć w takiej marynacie przez około pół godziny. Po marynowaniu, delikatnie obtocz karpia w mące, co pomoże utrzymać jego soczystość podczas smażenia. Następnie, na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż karpia z obu stron, aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym umieścisz naszego karpia. Pokrój cebule w cienkie piórka, a pory w plasterki. Posiekaj również czosnek na drobne kawałki. Warstwami układaj karpia, cebulę, pora i czosnek, tworząc aromatyczną […]

» Zobacz więcej