Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW
Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce wraz z panierką i rybą musi zostać powietrze, by można było potrząsać nią tak, aby ryba swobodnie obracała się wewnątrz i obtaczała w panierce. Otoczenie, w którym przygotowujemy w ten oto sposób rybę, zostaje czyste bez śladu naszej ingerencji. Można również obtoczyć rybę w panierce metodą tradycyjną. Nie przeszkodzi to w żaden sposób naszej potrawie. Pamiętajmy: gdy ryba przed smażeniem nie zostanie nasolona – nie będzie miała po obróbce termicznej pięknego złotego koloru i może przywierać w trakcie smażenia do patelni. Po obtoczeniu smażymy rybę (filety rybne,zrazy itp…) i układamy na głębokim półmisku dosyć luźno, ponieważ w końcowej fazie zostanie ona zalana sosem. Ryba w sosie słodko […]
» Zobacz więcej