Muskie – Amerykański dylemat – Czy Wielki Muskie był wielki?

USA Muskie

Muskie – Amerykański dylemat Do analizy kultowego amerykańskiego Big Muskie, powołano naukową komisję specjalistów od „geometrii rzutowej”, czyli matematyki stosowanej w naturze. Cel był prosty – potwierdzenie lub obalenie mitu światowego rekordu. Jednakże nie było łatwo dotrzeć do prawdy, ponieważ twarde dowody historyczne zawierały mnóstwo niejasności, począwszy od ilości zdjęć, a skończywszy na braku potwierdzenia podpisem przez świadków rekordu. Ryba o wadze 31,7 kg i długości 1,7 metra została złowiona 20 października 1949 roku w Chippewa Flowage w północnej Wisconsin przez Louisa Spray. Została nazwana „Charlie”. Jej wymiary wystarczyły do ogłoszenia muskiego słodkowodnym rekordem świata przez Narodową Galerię Słodkowodnego Wędkarstwa w USA (NFWFHF), która otrzymała oryginalne zdjęcia oraz zasuszone ciało „Charliego”. Niestety, w 1959 roku pożar NFWFHF pochłonął dowody na światowy rekord. Obecnie istnieje jedynie replika ryby oraz kopie zdjęć. Dostrzegając ten fakt, John Dettloff, przewodniczący Kuratorium NFWFHF, w 1982 roku przeprowadził analizy ryby i ustalił, że jej wielkość została przesadzona, o czym powiadomił Louisa Spray. I tak powinna zakończyć się historia kultowej amerykańskiej ryby. Jednak życie okazało się brutalne. Muskie – Amerykański dylemat  Louis Spray w […]

» Zobacz więcej

Irlandzka walka o węgorze

Irlandzka walka o węgorze - Strona fishing.ie powiadomiła swoich czytelników o rozpoczęciu radykalnej ochrony węgorza w Irlandii.ochrona węgorza

Irlandzka walka o węgorze – Strona fishing.ie powiadomiła swoich czytelników o rozpoczęciu radykalnej ochrony węgorza w Irlandii.ochrona węgorza Irlandia podjęła działania mające na celu zapewnienie przeżycia swojej populacji węgorza, poprzez wprowadzenie ograniczeń połowów. Zasoby węgorza w Irlandii i Europie są już na wyczerpaniu, obecnie, aby zapewnić przetrwanie tego gatunku są potrzebne radykalne działania,. Ta decyzja jest zgodna z ustaleniami UE czyli z planem zarządzania unijnego mającego na celu zmniejszenie śmiertelności węgorza i zwiększenie liczby tej ryby w rzekach. Irlandzki rząd przedstawił do zatwierdzenia Komisji Europejskiej propozycje wprowadzenia częściowego zakazu połowów węgorza w swoich wodach. Zakaz będzie obowiązywać w Shannon, Corrib i Lough Erne, ale nie będzie dotyczył wyspy Lough Neagh gdzie są notowane największe połowy węgorzy. Irlandzka walka o węgorze Ta inicjatywa spotkała się z dużym niezrozumieniem środowisk rybackich, które to za znikanie węgorza z irlandzkich wód oskarżają przemysł i idące za nim zanieczyszczenia środowiska. Kilka lat temu Komisja Europejska nakazała Państwom Członkowskim opracowanie planów zarybień i połowów węgorza, w oparciu o zapewnienie 40% możliwości ucieczki tej ryby do morza w celach późniejszej hodowli. Plan Irlandii przewiduje […]

» Zobacz więcej

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Przepis ZPW

Ryba sos słodko kwaśny

Ryba w sosie słodko – kwaśnym – Złowioną przez nas rybę sprawiamy i umieszczamy na półmisku, następnie skrapiamy mięso rybie sokiem z cytryny (pamiętajmy – im gatunek ryby będzie szlachetniejszy, tym lepsza potrawa). Ja do panierki używam patentu Rex Hunt polegającego na umieszczeniu przypraw i mąki w torebce foliowej a następnie włożeniu do niej ryby lub kawałka ryby. Zamykam szczelnie torebkę mając na uwadze to, że przed zamknięciem w torebce wraz z panierką i rybą musi zostać powietrze, by można było potrząsać nią tak, aby ryba swobodnie obracała się wewnątrz i obtaczała w panierce. Otoczenie, w którym przygotowujemy w ten oto sposób rybę, zostaje czyste bez śladu naszej ingerencji. Można również obtoczyć rybę w panierce metodą tradycyjną. Nie przeszkodzi to w żaden sposób naszej potrawie. Pamiętajmy: gdy ryba przed smażeniem nie zostanie nasolona – nie będzie miała po obróbce termicznej pięknego złotego koloru i może przywierać w trakcie smażenia do patelni. Po obtoczeniu smażymy rybę (filety rybne,zrazy itp…) i układamy na głębokim półmisku dosyć luźno, ponieważ w końcowej fazie zostanie ona zalana sosem. Ryba w sosie słodko […]

» Zobacz więcej

Karp w Śmietanie – potrawa wigilijna

Karp w Śmietanie - potrawa wigilijna

Karp w Aksamitnym Śmietanowym Sosie W oczekiwaniu na magiczny czas Wigilii, zapraszam do odkrycia nowej odsłony tradycyjnej potrawy świątecznej.      Oto przepis na karpia w śmietanie, który rozpieszcza podniebienia subtelnym połączeniem smaków i aromatów. Składniki: Karp (1,20 kg), świeży i gotowy do przemiany w świąteczny przysmak Cebula (1 sztuka), sekret aromatu Masło, esencja smaku do smażenia Śmietana kremówka (30%), tajemny sekret pysznego sosu Jajko (1 sztuka), wiążący element sosu Sól, pieprz, maggi, trio doskonałego doprawienia Karp w Aksamitnym Śmietanowym Sosie – Kulinarne Dzieło Sztuki: Rozpocznij od przygotowania karpia. Delikatnie odfiletuj rybę, a następnie pokrój ją w równomierne paski. Dopraw solą i pieprzem, by wzmocnić smak. Cebulę oczyść i pokrój na cienkie talarki, które dodadzą delikatnego aromatu potrawie. Teraz przygotuj misę, na którą będą układane warstwy karpia i cebuli. Układaj je naprzemiennie, tworząc harmonię smaków. Przykryj misę i odstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki mogły się przegryźć i skomponować. Gdy ryba i cebula będą gotowe, rozgrzej patelnię z masłem. Smaż karpia z obu stron, aż stanie się delikatnie złocisty, dodając do niego cebulę dla intensywniejszego […]

» Zobacz więcej

Co z tą płocią? – Wiadomości Wędkarskie Józef Wróblewski

WW

Co z tą płocią? – Płoć ma opinię ryby wszędobylskiej i łatwej do złowienia. Występuje w całej Europie (z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego i północnej Skandynawii – chłopaki nie wiedzą, co tracą…), w Polsce zasiedla wszystkie wody słodkowodne z wyjątkiem górskich strumyków, występuje także w przybrzeżnych wodach Bałtyku. W opinii wielu łatwa do złowienia, inni uważają ją za kwintesencję rybiej przebiegłości. Co jest zatem z tą płocią? Jest wyjątkowa, jak chcą niektórzy, czy też jest rybą pospolitą, niewartą starań i zachodu? Pocieszycielka nieudaczników czy cel dla mistrzów wędki? Odpowiedź na te pytania nie zależy od płoci, tylko od wędkarza. To on decyduje, czy jego ambicje kończą się na napełnianiu siatki płoteczkami tylko dlatego, że jest to możliwe, czy też zmusi się do wysiłku i rozpocznie długą drogę do tego, aby stać się łowcą płoci. Że długa to droga i trudna, to wie każdy, kto ją rozpoczął. O ile bowiem niewielkie płotki to ryby łatwe do złowienia, o tyle płocie większe, powiedzmy półkilogramowe, to już jest zupełnie inna wędkarska półka. Co z tą płocią? Przyczyny są proste – choć […]

» Zobacz więcej

Diabelski przedmiot pożądania

WW

Węgorz Łowimy – Putrament przyrównał go do diabła. Rybacy opowiadali o nim niestworzone historie, które – wyśmiewane przez naukowców – okazywały się często prawdą. Dla wielu wędkarzy jest rybą nie do złowienia, dla innych – chlebem powszednim. A może to rzeczywiście bies w rybiej skórze? Już od kilku dekad węgorz jest u nas rybą wzbudzającą nie lada emocje. W latach 70. wydawało się, że nasze jeziora – przede wszystkim mazurskie – na długo pozostaną prawdziwym eldorado dla łowców tej ryby. Potem nastąpił krach. Konia z rzędem temu, kto potrafi dziś wskazać stuprocentowo pewne węgorzowe łowisko. Owszem, słyszy się o takich akwenach, tylko potem okazuje się, że rzeczywistość ma się nijak do buńczucznych zapowiedzi. Nie znaczy to oczywiście, że wędkarze węgorzy nie łowią. Coraz częściej są to jednak sukcesy przypadkowe, a wyholowane ryby przypominają raczej duże rosówki niż ponadmetrowe potwory. Czy jesteś­my skazani na wędkarskiego totolotka, czy też możemy planowo i systematycznie łowić duże węgorze? Chciałbym się opowiedzieć za tą drugą opcją, ale od razu zaznaczę – przy obecnym stanie polskich łowisk jest to bardzo trudne. Węgorz Łowimy: […]

» Zobacz więcej

Gdyby ryby miały głos.

Puchar Jeziora Woświn 2016

Nie ma to jak własnoręcznie złowiona rybka. Jednak coraz częściej nie mamy na to czasu i wybieramy się na połowy do supermarketu lub do rybnego. Tam możemy wybrać rybę jaką tylko chcemy. Gdy kupujemy ryby już uśmiercone, należy zwrócić uwagę , czy ryba jest naprawdę świeża. A świeża jest wówczas, gdy ma świeży, a nie mocny „rybny” zapach. Jej skóra winna być gładka i wilgotna, łuski równo przylegające, ogon i płetwy wilgotne i giętkie, mięso sprężyste i zwarte. Po naciśnięciu w okolicę grzbietu nie może pozostać żadne wgłębienie. Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez tradycyjnych potraw. Chcąc pozostać w zgodzie z narodową tradycją to jednym z dwunastu dań będą ryby, a zwłaszcza karp, przygotowywany na różne sposoby. Czy tak jest naprawdę ? Czy ryby to współczesny eliksir młodości i znakomite lekarstwo na długowieczność? Czy jest jakiś związek miedzy depresją, demencją a rybami? Okazuje się, że jest. Przykładem będą Eskimosi, prawie nigdy nie mający problemów z chorobami serca, skóry czy pamięcią. Tak samo długowieczni Norwegowie, którzy nie tylko jedzą ryb dużo, lecz osiągają z ich […]

» Zobacz więcej

Metoda na leszcze

WW

Wydawać by się mogło, że o rybach, w tym o leszczach, napisano przez 400 lat (!) już prawie wszystko. Więc dlaczego okazowe ryby łowi się tak rzadko? Gdyż one nigdy do końca nie zdradzą wędkarzom swoich tajemnic. I właśnie to ciągnie nowe rzesze ludzi do naszego hobby. Nic nie jest w nim przewidywalne i oczywiste. Niejednokrotnie zastanawiałem się nad tym, gdzie najłatwiej złowić rekordową sztukę. Do niedawna sądziłem, że są to jeziora i zbiorniki zaporowe. Lecz studiując tabele połowów rekordowych leszczy z ostatnich lat, zauważyłem gwałtowny wzrost zgłoszeń wielkich „łopat” z rzek. Najskuteczniejszą metodą łowienia w obu typach akwenów jest bez wątpienia gruntówka. I właśnie o niej chciałbym napisać, gdyż ostatnio spotkałem się z nowatorskim zastosowaniem tej techniki w wodach stojących. Przygotowania Wybrane łowisko powinno pozwalać na swobodne operowanie dwuręcznym, ciężkim feederem długości minimum 3 m. Jego top (jeśli w zestawie nie ma odpowiednich) warto pomalować akrylem na dobrze widoczny kolor. Podpatrywani przeze mnie wędkarze stosowali wędki Kongera, do 100 g wyrzutu, o długiej, ponad 60 cm rękojeści. Doczepiony kołowrotek mieścił 300 m ciemnej plecionki o średnicy […]

» Zobacz więcej

Głowacz (Cottus gobio) – Szczekająca ryba

Głowacz

  Duża głowa, wyłupiaste oczy i szeroki otwór gębowy. Tak można by krótko opisać jednego z mieszkańców Wieprzówki, największego, lewego dopływu Skawy. Głowacz pręgopłetwy (Cottus poecilopus), bo o nim mowa, zamieszkuje rzeczki, potoki z szybko płynącą, dobrze natlenioną i czystą wodą. Żywi się drobnymi zwierzętami wodnymi, głównie larwami owadów, ale zjada też ikrę i młode innych ryb, za co był tępiony, jako szkodnik. Głowacz (Cottus gobio) Głowacz jest rybą drapieżną dochodzącą do 12 cm długości. Ma duże płetwy piersiowe i wąskie, wydłużone, pręgowane brzuszne. Płetwa grzbietowa jest podwójna, pierwsza zaopatrzona w kolce, którymi można się boleśnie skaleczyć. Rozmnaża się od lutego do końca kwietnia. Ma ciekawe zwyczaje rozrodcze, samiec wabi do upatrzonej przez siebie norki jedną lub dwie samice i prowokuje je do złożenia ikry, którą sam się opiekuje i broni. Jest jedną z nielicznych ryb, które wydają dźwięki przypominające szczekanie. Same głowacze są pokarmem dla wielu drapieżników, ale największym zagrożeniem są dla nich zanieczyszczenia i wszelkiego rodzaju prace związane z długotrwałym mąceniem wody oraz naruszaniem stabilności podłoża koryta potoku. Jest to dla nich szczególnie zabójcze w […]

» Zobacz więcej

Kiełb – Pospolity – Kesslera – Białopłetwy

Kiełb Gobio

Kiełb – Od jednego z wędkarzy, miłośnika zawodów oraz imprez okołowyczynowych usłyszałem dość ciekawą a zarazem śmieszną opowieść, która rozegrała się na zawodach odpowiednio wysokiej rangi. Otóż, gdy zakończyła się rywalizacja i nadszedł czas ważenia punktowego dorobku, w koszu u jednego z zawodników sędzia odnalazł kilkanaście (Gobio gobio) – gatunek słodkowodnej ryby karpiokształtnej z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Sędzia mylnie zakwalifikował go do Romanogobio albipinnatus lub Romanogobio kesslerii, za co zdyskwalifikował zawodnika. Co najdziwniejsze w tej całej historii zawodnik nie protestował?! Dlatego dla gorliwych sędziów oraz niepewnych siebie zawodników przypominamy opisy polskich gatunków ryby karpiowatej, czyli: KIEŁBI! Kiełb pospolity, kiełb krótkowąsy, kiełb, kiełbik (Gobio gobio) – gatunek słodkowodnej ryby karpiokształtnej z rodziny karpiowatych (Cyprinidae). Bywa hodowany w akwariach zimnowodnych. Europa z wyjątkiem Półwyspu Iberyjskiego, środkowych i południowych Włoch, Grecji, północnej Szkocji, Norwegii, północnej Szwecji i Finlandii. Jest to gatunek charakterystyczny dla rzek o żwirowym i piaszczystym dnie, pospolity także w jeziorach, zwłaszcza w strefie przyboju. Osiąga najczęściej długość 8 – 14 cm. Nieliczne osobniki osiągają maksymalnie 20 cm. Ciało jest wrzecionowate, wygrzbiecone i lekko bocznie spłaszczone, pokryte dużymi […]

» Zobacz więcej
1 2 3 5