Łososie zabijają orki – Południowe orki w Kanadzie

Orka

Łososie zabijają orki – Południowe orki w Kanadzie Łososie zabijają orki, a ta zaskakująca relacja ma głębsze konsekwencje niż się początkowo wydawało. Orki kanadyjskie, zwane „Puget Sound killer”, wykazują znaczną różnicę w zanieczyszczeniu toksynami w porównaniu do swoich północnych pobratymców. W celu wyjaśnienia tej toksycznej zagadki, powołano kanadyjsko-amerykański zespół naukowy. W początkowej fazie badań stwierdzono, że podstawą pożywienia kanadyjskich orek jest łosoś, co skłoniło naukowców do badania tej ryby jako […]

» Zobacz więcej

Święto Troci i Łososia – Zachodniopomorskie

Troć - wobler

  Święto Troci i Łososia – Jak zwykle z nowym rokiem brzegi naszych pomorskich rzek wypełniły się wędkarzami w gwarze po kiju nazywanymi trociarzami. W pierwszym dniu po okresie ochronnym troć oraz sporadyczny łosoś są jeszcze nieprzepłoszone, niecięte. Ich ostrożność w ataku na przynętę jest jeszcze słaba. Święto Troci i Łososia – Zachodniopomorskie Nierzadko potrafią dwukrotnie uderzyć w tą samą przynętę. Są pewne w stałych ubiegłorocznych miejscówkach, dlatego 01 stycznia każdego […]

» Zobacz więcej

Znakowane ryby w Redze – Uwaga! – zapoznaj się!

Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb - OPZW Szczecin od 2020 r.

Znakowane ryby w Redze – Po raz drugi Okręg PZW w Szczecinie przeprowadził tarło przeżyciowe troci wędrownych i łososi z Regi. W 2014 roku wypuszczono 210 sztuk troci. W 2015 roku po tarle wypuszczono 634 sztuk troci i 5 łososi. Znakowane ryby w Redze Cześć ryb zastały oznakowana znaczkami PVC (fot.). Znaczki u ryb umieszczono w okolicy płetwy grzbietowej. W przypadku połowu znakowanych ryb prosimy o przesłanie znaczka na adres: […]

» Zobacz więcej

Tatar rybny po trzebiatowsku – Kulinaria ZPW

Tatar z ryby

Delikatny Tatar Rybny po Trzebiatowsku W ciepłym promieniu słońca nad brzegami łososiowo-trociowych wód, serwujemy Państwu wyjątkowe danie regionalne, które wypełnia domowe stoły i serca miłośników kulinarnych podróży – Tatar po trzebiatowsku. Delikatna mieszanka świeżości ryby, aromatycznej cebuli i ogórków kiszonych, ukoronowana nutą czosnku, to prawdziwa uczta dla podniebienia.     Składniki: 1 kg świeżego mięsa łososia lub troci, starannie przygotowanego i umieszczonego w zamrażarce do pierwszego zesztywnienia. 4–5 średnich cebul, […]

» Zobacz więcej

Łosoś – Salmo salar – Salmon

Łosoś

Łosoś szlachetny, łosoś pospolity, łosoś europejski, łosoś atlantycki (Salmo salar) – ryba z rodziny łososiowatych (Salmonidae) Dorasta do 150 cm długości i 24 kg masy ciała. Według ustnych przekazów łososie z populacji drawskiej (zwane również królewskimi) osiągały 150 cm i aż 46 kg masy.Uchwytny w dopływach morza bałtyckiego np. Rega. Łuski drobne, mocno osadzone. Linia boczna dobrze widoczna. Na linii grzbietu występuje mała, czerwono-szara płetwa tłuszczowa (charakterystyczna dla łososiowatych). Głowa […]

» Zobacz więcej

Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci

Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci wędrownej w północno zachodniej Polsce

Wzmocnienie ochrony dzikiego tarła łososia i troci – Właściwy sezon tarłowy ryb łososiowatych dobiegł końca. Choć dla społeczników wykonujących zadania antykłusownicze w terenie, pracy ciągle jest w bród. W województwie zachodniopomorskim na straży dzikiego tarła łososia i troci, jak co roku stanęły dziesiątki społeczników, zrzeszonych w poszczególnych towarzystwach miłośników i przyjaciół rzek oraz w społecznych strażach rybackich. Podczas tarła w okresie październik – grudzień 2016, strażnicy z dorzeczy Iny, Gowienicy, […]

» Zobacz więcej