Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012

Rybna zupa

Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012 – Z okazji 60-lecia Koła PZW w Ośrodku Sportów Wodnych w Czaplinku zorganizowano Konkurs Dań Wędkarskich. Według Jury i publiczności Czaplineckim daniem 2012 zostały Flaczki z lina przyrządzone przez spinningistę Romana Żbikowskiego. Polecamy to danie zwłaszcza na nadchodzące długie jesiennozimowe wieczory (może wigilijny stół?).   Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012   Składniki:   80 dag tuszy z lina Połowę paczki włoszczyzny 1-2 łyżki stołowej masła 1,5 łyżki stołowej mąki 2 łyżki stołowe gęstej śmietany 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki Gałka muszkatołowa Majeranek Słodka papryka Sól i pieprz Flaczki z lina – Czaplinek danie roku 2012 Sposób przyrządzenia:    W pierwszej kolejności należy umyć i oczyścić włoszczyznę a następnie pokroić ją w słupki i włożyć do rondelka, zalewając małą ilością wody ugotować ją na półtwardo. Liny należy sprawić, dokładnie umyć, oczyścić ze śluzu i filetować. Skrobanie lina można pominąć ponieważ jego drobne łuski same znikną w trakcie obróbki cieplnej filetów. Z pozostałych po filetowaniu części korpusu lina (głowy i kręgosłupa) oraz osolonej wody sporządzamy wywar. W […]

» Zobacz więcej