Burbot
Miętus (Lota lota), znany również jako burbot, to fascynująca ryba słodkowodna z rodziny dorszowatych. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju Lota Oken, co czyni go unikatowym gatunkiem.
Miętus to jedyna słodkowodna ryba z rodziny dorszowatych. Spotykany jest głównie w północnej i środkowej Europie, na wschód od Anglii, a także w północnej Azji i Ameryce Północnej. Preferuje czyste, szybko płynące rzeki z żwirowatym dnem. W Polsce można go znaleźć w Odrze i jej dopływach, a także w górskich potokach i zbiornikach zaporowych. Dorasta do imponujących rozmiarów, osiągając około 60-70 cm długości i wagę 2-4 kg.
Miętus ma wydłużone, walcowate ciało, z drobnymi, okrągłymi łuskami ukrytymi głęboko w skórze. Jego ubarwienie jest zazwyczaj brązowawe, brązowoszare lub żółte, z ciemnym, marmurkowatym deseniem.
Jako ryba ceniona za smaczne mięso, miętus jest popularnym celem wędkarzy. Poławiany jest głównie nocą, co czyni nocne wędkowanie jego ulubioną metodą połowu. Może być złowiony za pomocą prostych zestawów wędkarskich, z długimi przyponami ułatwiającymi wyjęcie haka po złowieniu ryby.
Zbliżający się koniec listopada to doskonały czas na wyprawę na miętusa. Zanim jednak zakończymy sezon, warto spędzić noc nad brzegiem rzeki lub jeziora, czekając na charakterystyczny plusk, który zdradzi obecność tej tajemniczej ryby. Miętus to nie tylko atrakcyjny obiekt wędkarski, ale także istotny element ekosystemu wód słodkich. Jego obecność wskazuje na wysoką jakość środowiska, w którym występuje, dlatego też jego ochrona jest ważna dla zachowania równowagi w przyrodzie.