Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju?

Zasady wędkowania w Polsce -PZW

Kto zamierza łowić ryby na wędkę zgodnie z obowiązującymi w naszym kraju przepisami, powinien posiadać kartę wędkarską oraz zezwolenie na amatorski połów ryb wydane przez rybackiego gospodarza wody, na której połów się odbywa. Gospodarzami rybackimi wód śródlądowych w Polsce są m.in.: Polski Związek Wędkarski, spółdzielnie i gospodarstwa rybackie oraz osoby fizyczne. Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14., z tym że mogą one łowić ryby wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej, która posiada taką kartę, cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce – jeżeli wykupili licencję na wędkowanie oraz osoby wędkujące w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, o ile uzyskały od niej zezwolenie na połów ryb. Karty wędkarskie wydaje właściwy dla miejsca zamieszkania starosta na podstawie zaświadczenia o złożeniu egzaminu ze znajomości obowiązujących przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym przed komisją egzaminacyjną PZW. Informacji o tym, gdzie i kiedy można przystąpić do egzaminu, udzielają poszczególne zarządy okręgów PZW . Zasady wędkowania w Polsce – Jak wędkować w naszym kraju? Wędkarze zrzeszeni w PZW opłacają składkę członkowską […]

» Zobacz więcej

Artur Nowakowski Radzi

Artur Nowakowski

Wędkarstwo to sztuka, która łączy w sobie cierpliwość, precyzję i wiedzę o rybach oraz technikach połowu. W tym artykule skupimy się na jednej z najbardziej wymagających technik – połowie przy użyciu tyczki. Specjalnie dla was kilka porad od mistrza w tej dziedzinie, Artura Nowakowskiego. Dobór odpowiedniej tyczki: Nie ma jednej uniwersalnej tyczki, która będzie idealna do każdego typu łowienia. Ważne jest dopasowanie tyczki do warunków, w jakich się łowi oraz do gatunku ryb, które chcemy złowić. Pamiętajcie o wagach, długościach i elastycznościach tyczek. Technika rzutu: Rzut tyczką wymaga precyzji i zgrania ruchów. Nie starajcie się rzucać zbyt siłowo, ale skupcie się na płynnym ruchu, wykorzystując energię tyczki do maksimum. Ćwiczcie różne techniki rzutu, aby znaleźć tę, która najlepiej odpowiada waszym umiejętnościom. Dobór przynęty: Wybierając przynętę, zwracajcie uwagę na to, co aktualnie jest aktywne u ryb. Badajcie środowisko, obserwujcie zachowanie ryb i dostosowujcie przynętę do warunków. Czasem nawet drobna zmiana może przynieść spektakularne rezultaty. Cierpliwość i obserwacja: Sukces w wędkarstwie często zależy od cierpliwości i umiejętności obserwacji. Zanim zaczniecie łowić, poświęćcie czas na obserwację wody, zachowania ryb i […]

» Zobacz więcej

Koło PZW nr 41 w Pyrzycach

Koło PZW nr 41 w Pyrzycach - PZW Pyrzyce

Skład zarządu: Prezes koła: Grzegorz Rogalewicz Skarbnik: Roman Czemny Sport: Andrzej Sitarski Gołuchowski Grzegorz Rutkowski Jarosław Krzysztof Sindrewicz Gospodarz: Sławomir Maciaszek Dariusz Fejczuk Sykuła Mariusz Młodzież: Siatczyński Wojciech Błażejewski Tomasz Błażejewski Damian Koło nr 41 w Pyrzycach powstało w 1949 r. W roku 2011 składki opłaciło 623 członków. Przy kole nr 41 działa Społeczna Straż Rybacka powiatu Pyrzyckiego pod dowództwem Damiana Błażejewskiego. Pod opieką koła jest kilka jezior powiatu Pyrzyckiego. Są to Zbiorniki Sicina I,II i III, Rokity, Czarnowo, Czarne, Piaseczno, Dłużyńskie, Mielno Pyrzyckie. Na zbiornikach tych są prowadzone prace porządkowe, konserwacyjne oraz walka z kłusownictwem przez SSR. Koło Pyrzyce należy do nielicznych, posiadających własne zbiorniki hodowlane. Są to Sicina II i III. Każdego roku w zbiornikach tych hodowanych jest 2000 kg ryb, które są odławiane i wpuszczane do jezior pod opieką koła. Owocuje to okazami łowionymi przez wędkarzy koła Pyrzyce. Co roku koło Pyrzyce organizuje zawody wędkarskie z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. W zawodach tych bierze odział około 100 dzieci z okolicznych szkół podstawowych i gimnazjów. Rozegranie tych zawodów jest możliwe dzięki wsparciu rzeczowemu i finansowemu […]

» Zobacz więcej

Wesoła Wędka – Czyli humor po wędkarsku

Wesoła Wędka

wesoła wędka – Prawdziwy wędkarz – uczy robaka pływać lub go zalewa Wędkarz amator złapał złotą rybkę. Rybka: Te synek wypuść mnie to spełnię twoje 1 życzenie. Wędkarz: Tylko 1? Idź się utop. Rybka: ale ja jestem mała rybka na razie… Wędkarz: Ok no to chcę by w Iraku był już pokój. Rybka: Ej, ale ja jestem małą rybką ,mówiłam już… Wędkarz: No to uczyń by moja żona była ładna (podaje rybce zdjęcie żony) Rybka: No to masz tu mapę i pokaż mi gdzie jest ten Irak. Wędkarski przepis na wigilijnego karpia: Karpia przez nas złowionego, opłukanego w czystej wodzie układamy na dnie żaroodpornego naczynia. Jako przyprawy dodajemy: goździki, ziele angielskie, liść laurowy oraz odrobinę przyprawy piernikowej – całość skrapiamy cytryną. Tak przygotowanego karpia zalewamy szklanką białego wina. Następnie dodajemy odpowiednio: 100 ml białego ginu, 100 ml koniaku, 200 ml żubrówki, 50 ml rumu oraz do poprawy smaku ok. 250 ml tequili. UWAGA! – potrawy nie podgrzewamy. Po wykonaniu prawidłowo wszystkich wcześniej opisanych czynności. Karpia wywalamy, jest już zbędny. Natomiast sos..? Sos jest kwintesencją całej potrawy, oczywiście spożywamy […]

» Zobacz więcej

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72

Troć Szczecin

Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72 WŁADZE KOŁA P.Z.W. „TROĆ” NA KADENCJĘ 2013-2017 ROK                        ZARZĄD KOŁA Prezes           : Janusz Roguski V-ice Prezes  : Mirosław Gołębiowski Skarbnik        : Paweł Roguski Sekretarz      : Ludmiła Frejlichowska Gospodarz     : Wiesław Wołczak Członek          : Maciej Lewandowski Członek          : Maciej Chudzik Członek          : Mieczysław Wróbel              KOMISJA REWIZYJNA Przewodniczący  : Marek Oleba Członek               : Janusz Maj Członek               : Marek Frejlichowski SĄD KOLEŻEŃSKI Przewodniczący    : Wiesław Łaczmański Członek                 : Czesław Zapałacz Członek                 : Bernard Zieliński Rzecznik Dyscyplinarny – Ryszard Wiśniewski Troć Szczecin – Koło Polskiego Związku Wędkarskiego numer 72   TERMINARZ IMPREZ WĘDKARSKICH KOŁA P.Z.W. nr.72 „TROĆ”                                                NA ROK 2015   DYSCYPLINA SPŁAWIKOWA 1     29.03       Puchar Wiosny                               Kanał Parnicki 2     01.05        Mistrzostwa Koła I tura               Wyspa Pucka 3     03.05        Mistrzostwa Koła II tura              Kanał Odyńca 4     12.07        Puchar Prezesa Koła                     Ognica 5     04.10        Puchar Jesieni                                Kanał Parnicki DYSCYPLINA SPININGOWA 1     15.03        Troć Iny                                           Poczernin 2     10.05        Mistrzostwa Koła I i II tura           Rudnica 3     21.06        Puchar im. G.Martusia                  Czelin 4     20.09        Szczupak Regalicy                           Piasek 5     […]

» Zobacz więcej

Karp w sosie piwnym – Przepis na wigilijnego karpia ZPW

Karp w Sosie Piwnym – Tradycyjna Wigilijna Potrawa Przepis na wigilijnego karpia ZPW Składniki: Średniej wielkości karp (najlepiej w granicach 1 do 2 kg) Jasne piwo – około 0,5 litra 4 ząbki czosnku 12 cebul (wielkość główki czosnku) 2 pory Śmietana – około 250 ml Musztarda + chili (opcjonalnie, jeśli posiadamy musztardę pikantną) Sól, pieprz, ulubione przyprawy Odrobina mąki Cytryna Przygotowanie: Zacznij od przygotowania karpia. Delikatnie oczyść go, pozbądź się łusek i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Następnie pokrój karpia na porcje, nie zapominając o skórce, która zapewni potrawie dodatkowy smak. Nasze porcje karpia oprósz solą, świeżo mielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Pozwól rybie odpocząć w takiej marynacie przez około pół godziny. Po marynowaniu, delikatnie obtocz karpia w mące, co pomoże utrzymać jego soczystość podczas smażenia. Następnie, na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i obsmaż karpia z obu stron, aż stanie się delikatnie zrumieniony. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym umieścisz naszego karpia. Pokrój cebule w cienkie piórka, a pory w plasterki. Posiekaj również czosnek na drobne kawałki. Warstwami układaj karpia, cebulę, pora i czosnek, tworząc aromatyczną […]

» Zobacz więcej

Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie

kotlety z ryb

Kotlety z ryb to prawdziwy majstersztyk kuchni, który pochodzi z prostych składników, a jednocześnie zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zwykle niedoceniane i często pomijane po złowieniu ukleje oraz inne drobne rybki, to skarby naszych mórz i rzek, które ukrywają w sobie ogromną kulinarną wartość. Ich delikatne mięso, po odpowiednim przygotowaniu, staje się doskonałą bazą dla pysznych kotletów. Wystarczy odrobina kreatywności i umiejętności kulinarnych, by przemienić je w ekskluzywne danie, które zachwyci podniebienia i stanie się prawdziwą ucztą dla zmysłów.   Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie   Składniki: 1 kg drobnych rybek 20 dag słoniny lub boczku 2 średnie cebule 2 małe czerstwe bułki 2 jajka przyprawy- jak kto lubi bułka tarta do panierki Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie Rybę sprawiamy i mielimy dwukrotnie przez maszynkę na przemian z słoniną, cebulą i lekko namoczoną i odciśniętą bułką. Dodajemy jajka, przyprawiamy do smaku i łączymy wszystkie składniki w gładką masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, smażymy i delektujemy się smakiem naszych rybnych kotletów. Kotlety z ryb – Proste i szybkie danie     […]

» Zobacz więcej

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać?

Czerwone robaki

Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać? Wędkarska hodowla robaków – Czerwone robaki dla przeciętnego wędkarza Kowalskiego są niezbędnym wyposażeniem ekwipunku wypadowego. Można je nabyć w pobliskim sklepie wędkarskim lub samodzielnie wykopać z ziemi albo w nocy po sporym deszczu pozbierać z miejskich trawników (pod warunkiem że ma się odpowiednie miejsce). W Polsce stwierdzono występowanie 32 gatunków dżdżownicowatych, najczęściej spotykanych jest zaledwie około 10. W większości środowisk strefy nizinnej Polski dominuje jedynie od 2 do 4 gatunków dżdżownic. 1. Powierzchniowe Rozmieszczenie dżdżownic w ziemi jest uzależnione od nabytych cech poszczególnych gatunków, w dużym stopniu na ich obecność wpływają upodobania pokarmowe. Dżdżownice ze względu na występowanie dzielimy na  3 podstawowe podgrupy: 2. Pośrednie 3. Glebowe lub glebożerne Wędkarska hodowla robaków – Jak wykonać? Powierzchniowe żyją w górnej warstwie gleby posiadają wyraźne czerwone lub czerwono-fioletowe ubarwienie części grzbietowej oraz spłaszczone zakończenie ciała. Grupę drugą – pośrednią reprezentuje nasza rosówka czyli dżdżownica ziemna (Lumbricus terrestris) jest największą wśród pospolitych gatunków. Kolejną trzecią grupę stanowią gatunki typowo glebowe, które żyją w głębi ziemi, rzadko wychodzą na powierzchnię i nie posiadają zabarwienia. W sprzedaży  […]

» Zobacz więcej

Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?

Przynęta wędkarska

Przynęty wędkarskie – Podstawowa wiedza na temat wybranych przynęt wędkarskich        Ochotka Larwa z rodziny ochotkowatych Ceniony i zarazem drogi komponent zanętowy . W większych rozmiarach jako hakówka stosowany jest do połowu leszcza płoci i okonia oraz innych ryb z rodziny karpiowatych   Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć? Jokers  Ochotka zanętowa, z angielska zwana jokersem, jest pożądana przez  wszystkie ryby, nie tylko karpiowate. Skuteczność jokersa nie podlega  dyskusji, a użycie go w zanęcie w większości przypadków podnosi skuteczność nęcenia.   Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?   Pinka Robak  zanętowy –  zawodniczy.  Jest to nic innego jak  najmłodsza forma białego robaka doskonale pracująca jako  kierunek w zanęcie lub donęcacz w trakcie wędkowania. Można  nęcić rybę samą pinką stosując zakarmiaczki lub glinę z klejem. W trakcie słabych brań pinka jest używana jako przynęta. Sprzedawana jest w ćwiartkach i litrach.     Przynęty wędkarskie – Co warto o nich wiedzieć?        Caster Kolejna odmiana  białego robaka .Jest to  biały robak w ostatnim    stadium przeobrażania tzw. Kokon.Caster doskonale pracuje w zanęcie   […]

» Zobacz więcej

Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?

Obciążenie zanęty - Dociążenia

Żwir– Stosowany do zanęt jako obciążenie o średnicy 2 -7 mm  posiada właściwości rozpraszające zanętę. Stosowany do zanęty po  dokładnym wypłukaniu i wymieszaniu z klejem wędkarskim.  Stosunek dodawania żwiru do zanęty jest uzależniony od uciągu    wody im uciąg większy tym więcej żwiru w zanęcie i na odwrót. Opinie wędkarzy na temat żwiru.   Zwolennicy: nie zanieczyszcza zanęty – nie odbija ryby w trakcie wędkowania poprzez zamulenia skrzeli – idealna praca w głębokich partiach wody stojącej.   Przeciwnicy – żwir na wodach płynących niszczy kule poprzez rozbicie po położeniu w łowisku – zanęta zostaje zbyt szybko rozproszona i zarazem wymyta z łowiska.   Obciążenie zanęty – Co zrobić by zanęta trzymała się dna?        Ziemia czarna, używana do zanęt jako obciążenie oraz      dociemnienie na wodach stojących i kanałach. Służy również do  podawania ochotki zanętowej.Ziemię najlepiej pozyskać z okolic    łowiska – kretowisko.         Glina posiada kilka zastosowań w wędkarstwie spławikowym, główne to obciążenie zanęty.   Glinę dzielimy ze względu na kolorystykę i zastosowanie na kilka rodzajów. Glina rozpraszająca używana do zanęt […]

» Zobacz więcej
1 32 33 34 35 36