Sandacz (Sander lucioperca) – Walleye

Zapraszamy!!!
Sandacz (Sander lucioperca): Charakterystyka Morfologiczna, Ekologia i Znaczenie

Sandacz (Sander lucioperca), znany również jako walleye, jest gatunkiem ryby słodkowodnej z rodziny okoniowatych (Percidae), który zamieszkuje duże, czyste zbiorniki wodne zlewisk Morza Bałtyckiego, Kaspijskiego i Czarnego. W Polsce jest szeroko rozpowszechniony, występując na obszarze całego kraju. Przeważnie spotykany jest na głębokościach od 2 do 30 metrów.

Morfolgia sandacza charakteryzuje się krępym, wydłużonym ciałem, przypominającym szczupaka. Grzbiet ma szarobrązowy lub szarozielony, natomiast boki są srebrzystozielone, pokryte ciemnymi, poprzecznymi smugami. Na płetwach grzbietowej i ogonowej można zaobserwować ciemne, regularnie rozmieszczone plamki. Pysk jest długi, spiczasty, z szerokim otworem gębowym.

Sandacz może osiągać imponujące rozmiary, dorastając do 1,3 metra długości i ważąc do 23 kilogramów. Średnia masa odławianych osobników wynosi zazwyczaj od 3 do 5 kilogramów. Sandacz (Sander lucioperca): Król Polskich Wód

W Polsce sandacz podlega ochronie, a okres ochronny trwa od 1 marca do 31 maja. Warto zaznaczyć, że wymiar ochronny oraz okres ochronny sandacza mogą być ustalane indywidualnie przez dzierżawców wody oraz okręgi Polskiego Związku Wędkarskiego w osobnych regulaminach. Gatunek ten jest ceniony zarówno ze względu na walory smakowe, jak i jako atrakcyjny cel dla wędkarzy. Stanowi także istotny element ekosystemu słodkowodnego, wpływając na strukturę i dynamikę populacji innych organizmów wodnych.

W kontekście systematyki, warto także odnotować, że sandacz jest bliskim krewnym amerykańskiego walleye (Sander vitreus vitreus), który jest popularnym celem dla wędkarzy w Ameryce Północnej. Mimo podobieństw genetycznych, oba gatunki różnią się ekologicznie i morfologicznie, co stanowi interesujący obiekt badań z perspektywy ewolucji i ekologii ryb.

Wnioski

Sandacz, będący królem polskich wód, zasługuje na uwagę ze względu na swoje imponujące rozmiary, walory smakowe oraz znaczenie wędkarstwa i ekosystemów słodkowodnych. Jego naukowe badanie przyczynia się do lepszego zrozumienia dynamiki populacji ryb oraz ochrony bioróżnorodności w wodach śródlądowych.

Udostępnij artykuł ZPW:

ZPW - Zachodniopomorski Portal Wędkarski

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments